A Pápa-környéki Polgári Kisgazdák is készülnek az OMÉK-ra. – Szeptember végén lesz a 79. OMÉK Budapesten

Balról jobbra haladva: Papp Tamás a KPE Veszprém Megyei Szervezetének az elnöke, középen: Dr. Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő, a Polgári Kisgazdák országos elnöke, jobbról Mészáros Géza kistelepülési polgármester. - A Polgári Kisgazdák is nagy várakozással készülnek az őszi OMÉK-ra. - A kép forrása: veol.hu

Szeptember 26. és 29. között rendezi meg immár 79. alkalommal az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) az agrártárca az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, a rendezvény megvalósítására 1,2 milliárd forintot biztosít a költségvetés – jelentette be Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Budapesten, sajtótájékoztatón.

A kép forrása: agroinform.hu

A rendezvényen várhatóan ezer kiállító mutatkozik be, és mintegy százezer látogatóra számítanak. A négynapos rendezvény első napja szakmai nap lesz, azt követően várják a nagyközönséget, a családokat és a szakma diákjait. Az agrárminiszter elmondása szerint a rendezvény legfőbb célja az üzleti szerep megerősítése és a fiatalok megszólítása. Az idén először vidéki társrendezvények is lesznek, szakmai kiállítást szerveznek Hódmezővásárhelyen az állattenyésztésről, Bábolnán az agrárgépészetről, Budapesten pedig élményközpontú állat- és mezőgazdasági gépbemutató lesz. Az OMÉK több mint egy kiállítás és vásár, „azon túl, hogy nemzeti büszkeségünk, az agrárium ünnepe, felvonultatja a magyar mezőgazdaság- és élelmiszergazdaság termékeit, kertészeti, mezőgazdasági, élelmiszeripari, technológiai újdonságokat, a legkiválóbb magyar termékek különleges tárházát mutatja be – emelte ki a miniszter. Nagy István rámutatott: a kiállítás teret ad a termelők, kereskedők és fogyasztók közti kapcsolat és bizalom elmélyítésének, bővítésének. A miniszter tájékoztatása szerint a kiállításra meghívják a környező országok agrármarketing szervezeteit is, a potenciális üzleti partnerek célzott elérése érdekében. A mezőgazdaság népszerűsítésére a fiatalok körében egy úgynevezett „élménygazdaságot” alakítanak ki, amely az agrárgazdaságot innovatív módon, élmény-szerűen mutatja be. Szerveznek szakmai, protokoll és közönség programokat is, hogy minél szélesebb kört szólítsanak meg. Miközben a kiállítás megtartja közönségvásár jellegét, olyan kérdésekre fókuszál majd, mint a fenntarthatóság, a fogyasztói tudatosság növelése, a fogyasztói bizalom növelése, az egészséges, GMO-mentes élelmiszerek, az agráriumban alkalmazott számítástechnika és az agrárpálya vonzóvá tétele – tette hozzá. Kiemelten kezelik az élelmiszerinnováció témakörét. A kezdeményezéssel a magyar élelmiszeripari gyártókat kívánják ösztönözni az innovatív, nemzetközileg is versenyképes termékek előállítására. Az ügyvezető felhívta a figyelmet a vásár weboldalára, a www.omek.amc.hu Honlapra is, ahonnan a kiállítók már letölthetik a jelentkezési lapokat és bővebb információkat kaphatnak a vásárról. Kiállítói helyek március 20-ig vásárolhatók kedvezményesen. (Forrás: MTI)

A kép forrása: gasztroterkep.hu

Papp Tamás, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és a Veszprém Megyei Közgyűlésnek a tagja, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság és a Kisgazda Polgári Egyesület Veszprém Megyei Szervezetének és a Pápai Polgári Kisgazdák elnöke: a Pápa-környéki Polgári Kisgazdák minden esztendőben ellátogatnak az OMÉK-ra. Számukra fontos a szakmai tapasztalatcsere, az újdonságos megismerése, valamint találkozás, és beszélgetések a más vidékek gazdálkodóival. (KPE)