A nyílt társadalom és „a szolidáris tehermegosztás” is szerepel a CDU/CSU pártszövetség EP-választási programjában

bundestag.de

Elfogadta az európai parlamenti (EP-) választásra készített programját tegnap Berlinben a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége. A CDU és a CSU elnökségének rendkívüli, együttes ülésén ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el a közös programot,
amelyben kiemelik: „a világ átalakulóban van, Európát külső és belső kihívások érik”, így „értékeinket és a Nyugatnak a nyílt társadalomra, a liberális demokráciára és a szociális piacgazdaságra épülő rendjét egyre inkább megkérdőjelezik” a világban, miközben az EU-n belül „támadják az európai eszmét bal- és jobboldali populisták és nacionalisták”.
A választási programban rögzítették, hogy ki kell iktatni a menekültügyi rendszerből a védelemre nem szoruló embereket is vonzó, „téves ösztönzőket”, a menedékkérőknek járó juttatások szintjét pedig EU-szerte ki kell egyenlíteni és „a minimumra kell korlátozni”. A programban azt is jelezték, hogy érvényben kell tartani azt a szabályt, amely szerint a menedékkérők ügyében az az ország illetékes, amelyben elérték az EU területét, ugyanakkor gondoskodni kell „a szolidáris tehermegosztásról”. Mint írták, harmonizálni kell a jog megadására és a menedékkérők, illetve menekültek elhelyezésére, ellátására és befogadására vonatkozó szabályokat.
MTI

Most akkor csak az a kérdés, hogy amit a CDU és a CSU program leír, abból nem a kvóta következik? (szerk.)