A növényvédelemben szükség lenne még fagyokra, de enyhülés jön

Fotó: boraszportal.hu

A növényvédelemben még legalább egy hét fagyos időszakra lenne szükség a kártevők és kórokozók számottevő gyérüléséhez, de szombattól enyhül az idő – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.

A honlapjukon megjelent összefoglaló szerint a mögöttünk álló egy hétben az idén először fordult igazán téliesre az időjárás, a hőmérséklet múlt szombatig még 2-4 fokkal magasabban alakult a sokéves átlagnál, majd vasárnaptól erős lehűlés érkezett, a héten éjszakánként már mínusz 7 és mínusz 10 fok közé hűlt a levegő, és napközben is csak kevéssel fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet. A napi átlaghőmérsékletek az idei télen először maradtak több napon át országszerte fagypont alatt.

– Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, az Alföldön a belvízfoltok kiterjedése folyamatosan csökken. Az elmúlt napok fagyos éjszakái nem voltak olyan hidegek, ami kifagyással veszélyeztette volna a vetéseket – írták. Hozzátették: a januári tartósan enyhe idő nem tett jót a növényeknek, megzavarta a vegetációs ciklusukat. A túl enyhe idő a tél közepén különösen a gyümölcsfákra veszélyes: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra. Február első felének hidegebb időjárása azonban visszafogja az idő előtti fejlődést, de még nem hat károsan.

Közölték azt is: a kemény éjszakai fagyokra nagy szükség van a növényvédelemben, sőt még legalább egy hét ilyen fagyos időszak lenne jó a kártevők és kórokozók számottevő gyérüléséhez, szombattól azonban enyhül az idő, néhány fokkal melegebb nappalokra és kevésbé fagyos éjszakákra kell számítani számottevő csapadék nélkül. A változóan felhős, többnyire napos időben a belvízfoltok további csökkenése várható.

Forrás: MTI, behir.hu

https://behir.hu/a-novenyvedelemben-szukseg-lenne-meg-fagyokra-de-enyhules-jon