A növények is kommunikálnak egymással

Fotó: palantanevelde.freewb.hu

A növények egy összetett kémiai kommunikációs rendszert dolgoztak ki, hogy ezzel kompenzálják az egy helyben töltött életüket.

A növények üzenetei a gyökereik által a talajba kibocsátott vegyületek formájában jelentkeznek, amit a környező növények a gyökereikkel érzékelnek. Ezek az anyagok segítenek abban, hogy meghatározzák kik a szomszédaik és ezek alapján milyen módon érdemes növekedniük – derül ki a magyar nyelven az arsratio.hu weboldalán közzétett cikkből.

Hogy jobban megértsék a föld fölötti interakciók milyen hatással vannak erre a földalatti kommunikációs rendszerre,

a kutatók stressznek tették ki a kukorica palántákat és megnézték a szomszédos palánták növekedésében ez milyen hatást vált ki.

A kutatók többek között kefékkel dörzsölték a növények leveleit ezzel azt az érzetet keltve bennük, hogy egy szomszédos növény leveleihez vagy szárához érnek és a növények gyökere által kiválasztott vegyületeket összegyűjtötték. Amikor ezeket a vegyületeket más növények tápoldatába keverték, akkor ezek a növények a kontroll növényekhez viszonyítva nagyobb hangsúlyt fektettek a levelek és kevesebbet a száruk növekedésére.

A csapat frissen kicsírázott magokon is tesztelte a ‘más növényekhez érő’ növények gyökere által kiválasztott vegyületet és az érintetlen növények gyökeréből vett vegyületet. Az eredmények szerint a magok elsődleges gyökere az érintetlen növények által kiválasztott vegyületek irányába növekedett – ami arra utal, hogy már ebben a korban is képesek különbséget tenni a kettő anyag között.

A kutatók azt is megmutatták, hogy egy rövid föld feletti interakció is drasztikus változásokat hozhat a környező növények növekedési stratégiájában – mivel azok igyekeznek alkalmazkodni a versenytársaikhoz.

Emiatt a csapat felhívja a figyelmet, arra, hogy a kutatóknak nagyon óvatosnak kell lenniük, hogy milyen stressz hatásoknak teszik ki a növényeket – például amikor a leveleikből vesznek mintát – a különböző kutatások során, mivel azoknak a hatásai a környező növényekre is kiterjedhetnek – amik torzíthatják a kíséretek eredményét.

(agrotrend.hu / arsratio.hu (journals.plos.org)