A nitrátérzékeny területeken még tilos a trágyázás

Kömörõ 2001.03.08. A felsõ-tiszai árvíz nem csak az elöntött területeken okoz károkat, hanem kilométerekkel távolabb azzal is, hogy megakadályozza a kialakult belvizek gravitációs lefolyását. Az árvíz perifériáin már több mint tízezer hektár mezõgazdasági és településszéli területet borít elvezethetetlen belvíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A képen: belvizes szántó Kömörõ határában. MTI fotó: Oláh Tibor

Tilalmi időszak

Az ország mezőgazdasági területéből több mint négymillió hektár nitrátérzékenynek minősül, ahol trágyát kijuttatni november 30. és február 15. között nem lehet, tekintve, hogy ezen időszakban a víz mozgása dominánsan a gravitációt követve lefelé irányul, azaz ilyenkor töltődhetnek fel talajaink vízzel – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján.

A nitrátérzékeny területeken még tilos a trágyázás (illusztráció)

A tilalmi időszakban tehát a csapadék a mélyebb rétegekbe juthat, és magukkal viheti a mobilis tápanyagokat, ilyen például a nitrát is. A növényzettel borított, magasabb hőmérsékletű időszakban – amikor a trágyakijuttatás nem tiltott – a kimosódás kockázata nem jellemző, hiszen a növényi gyökérzet szívó hatása, illetve a párolgás felfelé irányuló vízmozgást eredményezhet.

Tolna vármegyében sok terület érintett, így többek között Bikács, Dalmand, Dombóvár, Fácánkert, Kölesd, Kurd, Mágocs és Regöly körzetében. 

A téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása azonban megengedett. Persze a talajok megfelelő állapotát figyelembe kell venni, hogy ne tömörítsük, ne roncsoljuk szerkezetét taposási kárral. Trágya talajra ez időszakban sem kerülhet, ha a föld fagyott, vízzel telített vagy hóval borított.

Forrás: NAK, teol.hu

https://www.teol.hu/helyi-gazdasag/2023/02/a-nitraterzekeny-teruleteken-meg-tilos-a-tragyazas