A német kancellárral tanácskoztak a V4-ek vezetői

Fotó forrása: Orbán Viktor Facebook oldala

Online konferencia keretében tartották meg a V4+Németország csúcstalálkozót kedd délelőtt, a megbeszélésen a koronavírus-válságról volt szó – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Angela Merkel német, Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel valamint Igor Matovic szlovák kormányfő a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk áthidalásáról egyeztetett. Egyetértettek abban, hogy a járvány ősszel várható újabb hullámát egy sokkal jobban felkészült egészségügyi rendszernek kell kezelnie Európában – ismertette a sajtófőnök.

A koronavírus-világjárvány gazdasági hatásainak ellensúlyozása és az EU következő hétéves költségvetése ügyében kialakított szoros egyeztetés folytatásáról állapodtak meg Németország és a V4 országcsoport kormányfőinek keddi megbeszélésén – közölte a német szövetségi kormány szóvivője a csúcstalálkozó után. Angela Merkel ismertette a gazdaság járvány utáni felfuttatására indított német-francia kezdeményezés lényegi pontjait.

Nagyon jó lenne, ha a közép-európai országok határai június közepén egyszerre nyílhatnának meg – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök a videókonferenciát követően. A négy visegrádi kormányfő Angela Merkellel tartott tárgyalása előtt külön megbeszélést folytatott az EU következő, a 2021-2027-es időszakra szóló költségvetési tervezetéről. Mind a négy ország azt szeretné, ha a kohéziós alapokból a jövőben több pénzt kapnának, mint amennyit az Európai Bizottság eredetileg javasolt. A cseh kormányfőnek nem tetszik az Európai Bizottság azon elképzelése, hogy az EU-nak elsősorban a járvány által leginkább sújtott országokat kellene támogatnia. „Nem értem, miért kellene Csehországnak azért bűnhődnie, hogy megbirkózott a helyzettel” – jegyezte meg.

MTI