A német gazdák az Európai gazdákat is védik

Fotó MTI, EPA, Omer Messinger

Nem tagadom, hogy örömmel olvastam a hírt, hogy a német fővárosban hatalmas erővel jelent meg a gazdatársadalom. A politika urai az Európai Unióban megfeledkeznek arról, hogy a természet és a környezetvédelem legbiztosabb őrei a gazdálkodók. A környezetvédelmi előírásokat nem lehet és nem szabad összekötni a gazdatársadalom megnyomorításával. Olyan szabályozókat kell elfogadni, amelyek mögé, már a törvények elfogadása előtt oda lehet állítani azt a gazdatársadalmat, amelyen a végrehajtás mindig is múlik.

Összefogás és gerinces kiállás ez lehet a gazdák jövője. (TKB)

 

Hatalmas gazdatüntetés volt Berlinben, ötezer traktor hajtott a fővárosba

Több mint tízezer gazda tüntetett a német fővárosban a szerintük túl szigorú környezetvédelmi szabályozás és a Dél-Amerikából származó árukra vonatkozó importkorlátozások feloldása miatt.

Hatalmas demonstrációt tartottak a német gazdák kedden Berlinben. Több mint ötezer traktorral érkeztek a főváros központjába, több órára megbénítva a közlekedést. Németország minden részéről érkeztek termelők, tízezernél is többen vehettek részt a megmozduláson.

A tüntetők a kormány által tervezett szigorúbb mezőgazdasági környezet- és állatvédelmi csomag ellen tiltakoztak immár sokadjára. A hat hete tartó országos tüntetéssorozatnak a keddi volt a legújabb és a legnagyobb epizódja. A gazdálkodók soha nem látott méretű tiltakozását részben az egyre szigorúbb, szerintük már a megélhetésüket veszélyeztető környezetvédelmi előírások váltották ki. Emellett a dél-amerikai országokkal megkötött kereskedelmi megállapodás is nagy felháborodást váltott ki.

Másrészt a gazdálkodói közösséget az is egységbe kovácsolta, hogy úgy érzik, rengeteg támadás éri őket, a társadalom és a média egy részében általánossá vált egy a gazdákat ostorozó szemlélet, ami ellenük hangolja a közvéleményt. Ahogy az egyik tüntető nyilatkozta az Euronews-nak: „a farmereket vádolják mindenért, ha a sajtót nézzük. Ez zavar minket. Számunkra túlcsordult a pohár, és elég, és ezt mutatjuk meg a demonstrációnkkal.”

Forrás: agroinform.hu