A nap is lehet veszélyes – Amit a bőrrákról tudni kell

Fotó: egeszsegkalauz.hu

Semmi kuruzslás, forduljon szakorvoshoz!

A bőrrák első jelei

A melanoma a bőrrák leggyakoribb fajtája – és sajnos igen agresszív. Minél előbb fedezik fel, annál kisebb az esély az áttétképződésre. Első ránézésre a szeplőhöz hasonlít, de nagyon fontos, hogy meg tudjuk attól különböztetni, sőt. Meglévő anyajegyek elváltozása is lehet melanoma, amit jobbára észre sem veszünk…

A bőrráknak több formája létezik, ez nem számít különlegességnek azokban az országokban, földrészeken, ahol magas az évi napsütéses órák száma.

A bőrrák legsúlyosabb formája a melanoma. A betegség a melanocitákból, a bőr külső rétegének, az epidermisnek kisméretű sejtjeiből indul. Ezek a sejtek felelősek a bőr pigmentációjáért, tehát a bőrszínért.

Ha időben nem kerül kimutatásra (és eltávolításra) a melanoma/melanomák, akkor a bőr mélyebb rétegeibe terjednek, innen szóródhatnak a szervezet bármely részébe, pl. áttétet adhatnak a májba, agyba. A távoli szervekben okozott működészavarok végső soron halálos kimenetelűek.

A melanoma rátekintésre a szeplőhöz hasonlítható

Többféle színű lehet: fekete, kék, barna, vörös, halványszürke. A szeplőktől eltérően határai szabálytalanok. Színük nem egyforma, megtekintésre folthoz hasonló kinézetűek. Eleinte általában laposak, később térben is növekednek, tehát magasodnak, kiemelkednek.

A melanoma megjelenésének első jele, hogy a bőrfelületen új folt jelenik meg, vagy egy apróbb elváltozás egy már meglévő anyajegyen vagy szeplőn. Változik annak mérete, alakja, színe. Hetek, hónapok alatt változik meg, tehát nem néhány napon belül.

Serdülőkorban normális jelenség, hogy változnak az anyajegyek, ráadásul kb. egyidőben. Ha csak egy változik, vagy az egyik gyorsabban változik a többinél, fel kell keresni az orvost, és kikérni a tanácsát.

A melanoma kialakulásának  kockázati tényezői 

A legfontosabb természetesen a napfény-expozíció, főképpen csecsemő– és kisgyermekkorban. Az egy alkalomnál többször előforduló napégés pl. komoly kockázat egy évekkel későbbi melanoma kialakulásához. Fokozottabb a kockázat azoknál is, akik világos bőrűek, vörös hajúak és kék szeműek. A betegség családi előfordulása is figyelmeztető jel. De mindezektől függetlenül is kialakulhat a melanoma.

Fontosnak tekinthető, hogy maga az elváltozás milyen, tehát, hogy a bőrben milyen mélyre terjedt. Ez azzal is összefügg, hogy milyen korán kerül/t felismerésre. Ha a melanoma befelé terjedése 0.75 mm-nél kevesebb, a gyógyulási esély az eltávolítása után kb. 95%. Átlagosan mondható, hogy a felismert melanomás esetekben mintegy 85%-a még a diagnózist követő 5 év múlva is életben vannak a betegek.

Bár a melanoma a test más, napsütésnek nem kitett részén is előfordulhat (pl. szájüreg, szem, belek) a védekezés legjobb módszere a direkt napsugárzás kerülése.

Ez főképpen úgy oldható meg, ha délelőtt 10 és délután 3 óra között nem tartózkodunk a szabadban, kellő védőhatású napszemüveget és napvédő krémet használunk, napvédő ruházatot, széles karimájú kalappal.

Bőrünket érdemes magunknak is rendszeresen vizsgálnunk, ha új foltot észlelünk a bőrfelületen, és kétségeink vannak annak természete felől, keressük fel az orvost.

(egeszsegkalauz.hu)

 

A bőrrák megelőzése, kialakulása, fajtái, tünetei

A bőrrák jelei szabad szemmel jól látható, felismerhető, korai stádiumban hatékonyan kezelhető elváltozások. A bőrdaganatok különös veszélye azonban abban rejlik, hogy későn okoznak fájdalmas panaszokat, a bőrtünetek megjelenését pedig sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni. Heteken keresztül fennálló, nem gyógyuló, pörkös, hámló bőrelváltozásokkal, növekvő, megváltozott felszínű vagy alakú anyajegyekkel forduljon mielőbb bőrgyógyászhoz! Az időben felismert bőrrák az esetek nagy többségében gyógyítható!

A bőrrák kialakulása

 A bőr különböző rákos kórképeinek közös jellemzője, hogy a tünetek az UV-sugárzásnak leginkább kitett bőrterületeken alakulnak ki leggyakrabban. Sok más daganatos kórképpel ellentétben a bőrrák kialakulásának okai részben ismertek. A bőrsejtek a sorozatos – gyerekkortól kezdődő – leégések során nem regenerálódnak teljesen, az UV-sugárzás bőrkárosító hatásai az évtizedek során összeadódnak, és egyéb tényezők mellett a korábbi leégések is hozzájárulnak a bőrrák megjelenéséhez.

A napsugárzás a bőrben olyan oxidációs folyamatokat indít el, melyek során nagyobb számban keletkeznek szabad gyököknek nevezett párosítatlan elektronokat tartalmazó molekulák. Ezek a szabad gyökök a bőrsejtek molekuláihoz kötődve károsíthatják a sejteket, hosszú távon akár rákos elváltozások kialakulásának okozói is lehetnek. Az antioxidáns vitaminok, különösen az E-vitamin molekuláinak gyors reakciókészsége lehetővé teszi a szabad gyökök megkötését, megelőzve ezzel, hogy azok a bőrsejtek molekuláihoz kötődjenek.

Kerülje el a leégést, csökkentse minimálisra a bőrrák kialakulásának esélyét a napozási szabályok ésszerű betartásával, és a magas minőségű, az UV-A és az UV-B sugárzás ellen egyaránt hatékony védelmet nyújtó, E-vitamint tartalmazó fényvédő termékek alkalmazásával!

A bőrrák fajtái

 A legismertebb és legveszélyesebb – áttéteket leggyakrabban adó – rosszindulatú bőrdaganat a melanoma. Míg a melanoma egy újonnan megjelenő vagy már meglévő anyajegy kóros elváltozása, a nem melanoma típusú bőrrákok tünetei nem gyógyuló, érdes, hámló, sebes felszínű elszíneződések, lassan növekvő duzzanatok lehetnek.

Aktinikus keratosis – a legnagyobb UV sugárzásnak kitett területeken kialakuló érdes felszínű, nem múló, halvány piros vagy barnás bőrelszíneződések nem daganatos elváltozások, ám mivel egyes kezeletlen esetekben a tünetekből laphámrák is kialakulhat, az aktinikus keratózist rákmegelőző állapotnak nevezik.

Laphámrák – a laphámsejtek túlburjánzása. Vöröses színű, hámló, érdes felületű bőrelváltozás, későbbi stádiumban kisebb duzzanat. Kezeletlen esetekben áttéteket is adhat, de időben felismerve alapvetően jól gyógyítható megbetegedés.

Basalioma – a bőr hámsejtjeiben kialakuló leggyakoribb bőrrák, amely nagyon ritkán ad áttéteket és igen jól gyógyítható, kiújulásának azonban nagy esélye van. Első tünete legtöbbször egy lassan növekvő rózsaszín göböcske megjelenése a bőrön. Későbbi stádiumában jellemző, hogy a basalioma gyakran kisebesedik és a seb újra meg újra kiújul.

Melanoma – a melanocitáknak, a bőr festéktermelő pigmentsejtjeinek túlburjánzása. A pigmentsejtek az UV-sugárzás hatására kezdik meg a melanin termelését. Ez a festékanyag a bőr természetes védekező rendszere a napsugárzás káros hatásai ellen, mivel a lebarnult bőr képes elnyelni a káros sugárzás bizonyos mennyiségét. A bőrrák fajtái közül a melanoma a legveszélyesebb, mivel könnyen ad áttéteket, így a melanoma kezelése során nagyon fontos a daganat mielőbbi felismerése és teljes eltávolítása a bőrszövetből. Leggyakrabban a napsugárzásnak leginkább kitett testrészeken – a háton, a végtagokon vagy a fej-nyak tájékon – jelentkezik új anyajegyek felszínén, vagy már meglévő anyajegyen kialakuló szokatlan elváltozások formájában. Ha bőrén növekvő, sötét színű, akár kékes vagy fekete árnyalatú anyajegy jelenik meg, vagy ha meglévő anyajegye elszíneződik, növekedésnek indul, formája szabálytalanná, felülete sebessé, érdessé válik, illetve vérző vagy viszkető anyajegy megjelenése esetén forduljon bőrgyógyászhoz!

Tünetek

Aktinikus keratózis – az aktinikus keratózis tünete lehet a napfénynek kitett területeken – különösen az arcon – a túlzott UV-sugárzás hatására érdes, pikkelyes felszínű, nem múló, pirosas vagy barnás színű folt megjelenése.

Laphámrák – laphámrák gyanúját vethetik fel az elsősorban napsugárzásnak kitett, fedetlen helyeken, de akár a test egyéb részein is kialakuló vöröses, hámló, nem gyógyuló, későbbiekben kisebb piros duzzanattá alakuló bőrelváltozások.

Basalioma – a basalioma tünetei közé tartozhat, ha – legtöbbször a nagymértékű UV-sugárzásnak kitett testrészeken – egy fényes, rózsaszínes, apró, lassan növekvő, nem múló göböcske jelenik meg a bőr felszínén. Jellemzője lehet, hogy könnyen fekélyesedik, egymás után többször kisebesedik, bevarasodik, majd megint kisebesedik.

 

Melanoma – a melanoma tünetei közé az újonnan megjelenő vagy már meglévő anyajegyek formájában, méretében, színében, felszínén kialakuló elváltozások tartozhatnak:

  • viszkető anyajegy
  • növekvő, általában 6 mm átmérőnél nagyobb anyajegy
  • a rákos anyajegy szabálytalan szélű is lehet
  • többszínű, a barnán kívül fekete foltokat vagy kékes, lilás elszíneződést tartalmazó anyajegy
  • a rosszindulatú anyajegy gyakran aszimmetrikus formájú

Létezik ú.n. ABCDE kritérium-rendszer, a könnyebb megjegyezhetőség kedvéért:

  • A: aszimmetria, avagy mennyire szabálytalan az alakja az adott elváltozásnak
  • B: border, azaz határ: élesen elkülönül-e az elváltozás az ép környezetétől, vagy elmosódott a határ (szabálytalan szél)
  • C: color, szín: a melanomák nem homogén színezetűek, hanem különböző színárnyalatokat mutatnak
  • D: diamater, átmérő: a 6 mm-nél nagyobb anyajegyekből nagyobb valószínűséggel alakul ki melanoma
  • E: enlarging, vagy növekvő: növekszik-e az elváltozás mérete

A bőrrák megelőzése 

Az UV-sugárzás következtében károsodott bőrsejtek nem regenerálódnak teljes mértékben, a leégések az évtizedek során összeadódnak és egyes esetekben bőrdaganatok kialakulásához vezethetnek. Ennek következtében a bőrrák gyógyítása előtt a legfontosabb lépés a megelőzés! 
(Forrás: ewopharma.hu)