A mínuszok uralták az európai gabonapiacot

A kép forrása: agroinform.hu

Mind a négy fontos agrártermék ára csökkent a párizsi árutőzsdén. Legjobban a repce kurzusa csökkent Európában. Az Egyesült Államokban a kukorica ára 1,4, a szójababé pedig 0,3 százalékkal csökkent. Viszont megállt a búza menetelése és 0,3 százalékkal korrigált az árjegyzés.

Európában, a párizsi árutőzsdén pirosba fordult a négy legfontosabb mutató. A malmi búza ára májusra 1,75 euróval a tonnánkénti 14,75 euróra csökkent, de a szeptemberi és a a decemberi határidőn is csökkent az ár. Utóbbi 1 euróval 189,25 euróra tonnánként. Májusra 30 ezernél is több kontraktus kötöttek a kereskedők. A takarmánybúza kurzusa 163,5 euróra ment le májusra, ez 2,5 eurós mínuszt jelent, itt is veszteséget hozott a két következő határidő. A repce ára májusra 5,75 euróval 343 euró/tonnára csökkent, de augusztusra 3, novemberre pedig 2 euróval csökkent a kurzus. Utóbbi határidőn 356,2 eurós ár alakult ki. A kukorica jegyzésára 1,25 euróval a 168,5 euró/tonnára csúszott le, az augusztusi határidő is mínuszt hozott, azonban a novemberire 25 eurócenttel emelkedett az átjegyzés, ami 171,5 euró/tonnán hagyta el parktettet.

Chicagóban a kukorica ára annak köszönhetően emelkedhetett 1,4 százalékkal, hogy a múlt heti több éves mélypont után a kereskedők már az emelkedésben bíznak. Egyes vélemények szerint a további csökkenésre játszó úgynevezett short pozíciókat már lezárták a legtöbben.

„Annak ellenére, hogy az etanol iránt látványosan csökkent a kereslet azért számos más felhasználási területe van a kukoricának. Az állattenyésztés és az export most érdemi keresletet jelent. A piac most a legközelebbi határidőkre koncentrál egyébként” – hívta fel a figyelmet Dan Cekander, a DC Analysis elnöke.

A búza átmeneti ralija pedig kifulladni látszik, hiszen 0,3 százalékkal csökkent az ár. A korábbi nyolc kereskedési napból csak egy hozott mínuszt az is csupán 0,2 százalékost. A március 16-i 182,57 dollár/tonnás árról mostanra 205,99 dollárra szaladt a kurzus, ami lendületes emelkedésnek számít, főleg a jelenlegi makrogazdasági körülmények között. Igaz a búza árát pont a koronavírus miatti pánikvásárlások, a kenyér és a tészta iránti nagyobb igény repítette ilyen magasra. A szójabab ára 0,3 százalékkal csökkent. A repce Kanadában 467,5 kanadai dollár/tonnán stagnált.

Forrás: Agrofórum Online,Gadóc György