A Miniszterelnökség vezetője a sajtótájékoztatón bejelentette továbbá, hogy a kormány kezdeményezi az Országgyűlésnél a közigazgatási bírósági rendszer bevezetésének határidő nélküli elhalasztását.

Fotó Botár Gergely, kormany.hu

Indoklásul közölte: noha a kormány szerint az elfogadott jogszabály megfelel az európai sztenderdeknek és a jogállamiság követelményeinek, a közigazgatási bíráskodás bevezetése olyan nemzetközi vita kereszttüzében áll, amely – a kabinet szerint alaptalanul – megkérdőjelezi a bírói függetlenséget. Amíg ezek a viták megnyugtatóan nem zárhatók le, javasolják a rendszer bevezetésének elhalasztását, amelyről csütörtökön indítványt terjesztenek a Ház elé – tudatta. Hozzátette, hogy ennek megfelelően arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne jelöljön a Közigazgatási Felsőbíróság élére.

A kormány döntése az ország pozícióját javítja az EU-ban – jelentette ki egy újságírói felvetésre, hozzátéve: az országnak rendkívül kell figyelnie arra, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének kérdésében aggályokat se lehessen felvetni.

Azt is mondta, hogy szerinte ennek a lépésnek nincs komoly hatása a Fidesz európai néppárti tagságára, de bizonyára nem hátrányos, ha a Fidesz úgy dönt, marad a pártcsaládban.

Szerinte egyébként a liberális jogállam irányába tett lépésből vett vissza a kormány.

Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a közigazgatási bírósági rendszer „negligálása” volt-e a feltétele Trócsányi László majdani uniós biztosi kinevezésének.

Handó Tünde országos bírósági hivatali elnök jogszabály-módosítási javaslatait a tárcavezető szintén úgy kommentálta: nem nyúlna hozzá az igazságszolgáltatási szervezetrendszer szabályozásához.

Arra a kérdésre, hogy ki lehet az utódja az EP-választáson képviselővé választott Trócsányi László igazságügyi miniszternek, Gulyás Gergely azt válaszolta: Orbán Viktor miniszterelnök a héten négyszemközt is tárgyalt Trócsányi Lászlóval, és abban állapodtak meg, hogy június 23-ával távozik a miniszteri posztról, az új tárcavezető személyéről pedig egyelőre nincs döntés.

(MTI; kormany.hu)

A magyar kormány már korábban bejelentette, hogy a Magyarországnak járó 1 uniós biztosi Trócsányi László Igazságügyi Minisztert jelöli. Trócsányi László uniós képviselőnek választottuk meg, ezért igazságügyi miniszteri tisztségéről le kell mondania. Amennyiben megválasztják – várhatólag október hónapban – Trócsányi Lászlót uniós biztosnak, úgy lemond az Unió parlamentjében megkapott képviselői mandátumáról. A képviselői mandátumról a Fidesz-KDNP, a kormány hoz döntést és jelöli ki az uniós képviselőt. A KPE korábban már elnökségében is megvitatta, hogy szükségesnek tartja az Európai Unió parlamentjében olyan képviselő megválasztását, aki kiemelten látja el a magyar mezőgazdaság, a magyar vidék képviseletét. Meggyőződésünk, hogy Erdős Norbert, a Fidesz-KDNP képviselője megbízatása alatt kiválóan látta el a mezőgazdaság képviseletét. A hazai sajtóban, a vidéki napilapokban és nem utolsó sorban, itt nálunk, honlapunkon is rendszeresen és fontos agrár témákkal volt jelen.

Arra kérjük a döntéshozókat, hogy mérlegeljék és értékeljék Erdős Norbert mutatott teljesítményét, a magunk részéről bizalmunkról biztosítjuk. (kpe)