A Miniszterelnök határozott válaszokat adott / A koronavírus-járvány gazdasági hatásairól faggatta az ellenzék Orbán Viktort a parlamentben

Fotó hirado.hu

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, azonnali kérdésekre válaszolva jelezte, hogy eddig 1 millió 62 ezer ember részesült kormányzati támogatásban, ami magában foglalja a pénzbeli támogatásokat, az újonnan megnyitott diákhitelt, a munkahelymegőrző támogatást, az adó- és járulékkedvezményeket, a támogatott képzést és munkahelyteremtést. Ezek együtt 2100 milliárd forint forrást hagytak a gazdaságban. Jakab Péter jobbikos politikus erre reagálva leszögezte, hogy Orbán Viktor „itt azt hazudja”, hogy mindenkinek lesz munkája, közben Brüsszelnek elismeri, hogy több százezer magyar lesz, akinek még jövőre sem lesz állása. Orbán Viktor erre úgy reflektált, hogy a kormány munkáját a járvány elleni védekezés minősíti, ami nemzetközi összevetésben is példás volt. A Jobbikról pedig úgy fogalmazott: „önök ma már zsugorülésben vannak, és nehéz eldönteni, mi zsugorodik jobban, a frakció, az önök támogatottsága vagy az önök logója. Ezért váltotta fel a régi, daliás idők menetelését a jobbikos törpejárás”.

Varju László DK-s politikus a járvány hatásait enyhítő, az embereket segítő kormányzati intézkedéseket hiányolta, ugyanis szerinte semmilyen döntés nem született meg időben. Orbán Viktor erre reagálva emlékeztetett arra, hogy az elmúlt egy órában a védekezésre vonatkozó adatokat és tényeket sorolta. Hozzátette: amikor Varju László kormánypárti képviselő volt, akkor valóban kivéreztették az önkormányzatokat. Varju viszonválaszában azt mondta, szerinte a miniszterelnök sokkal jobban örülne, ha a rendőrséggel vitethetné el őt. Orbán Viktor azt kérdezte: nem önök lőtték ki az emberek szemét? Nem arról van szó, hogy kedden lesz az évfordulója annak a beszédnek, amely nyilvánosságra kerülésekor kiváltotta az emberek elégedetlenségét és azt önök nem parlamenti vitával, hanem kardlapozással meg szemkilövetéssel próbáltak meg orvosolni? Majd megemlítette Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő beszédének több mondatát, így például azt, hogy végighazudták az utolsó másfél-két évet, és nincsen olyan intézkedés, amire büszkék lehettek volna.

Varju szavaira reagálva Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kiemelte, a beruházási támogatás és a bértámogatás segítségével 200 ezer magyar munkahelyet sikerül megmenteni, ezenfelül a NAV összesítése szerint az adókönnyítések 360 ezer munkahely védelmét segítik.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet a klíma- és természetvédelmi akciótervről és az egyszer használatos műanyagtermékekről kérdezte a kormányfőt. Az akcióterv iránt továbbra is elkötelezett a kormány – válaszolt Orbán Viktor. A műanyagtermékek betiltásáról szóló törvény visszavonásáról elmondta: egyelőre nem találtak olyan megoldást, ami a tiltás miatt bekövetkező bezárásokat megakadályozta volna, azzal ugyanis emberek kerültek volna utcára. Mint mondta, a zöld munkahelyek létrehozása Palkovics László minisztériumában történik, éppen az zajlik ott, amit Schmuck követel. A miniszterelnök Schmuck Erzsébet azon kijelentésére, hogy „százezrek maradnak jövedelem nélkül”, felhívta a figyelmet arra, hogy három hónapig tart a munkanélküli járadék, de ha ezek után is otthon marad valaki, akkor jövedelempótló támogatásban is részesülhet. Nem marad jövedelem nélkül egyetlen ember sem, aki hozzánk fordul – fogalmazott Orbán Viktor.

MTI, HVG.HU, ATV.HU