A migrációs kérdés miatt bukott meg a holland kormány

Fotó: MTI

Bejelentette a teljes holland kormány lemondását Mark Rutte miniszterelnök, miután a koalíciós pártoknak több napos tárgyalás után sem sikerült megegyezniük a Hollandiába érkező migránsok kezeléséről. Emellett a gazdák is ellenzik a farmok támogatásának drasztikus lecsökkentését. A kormányfő vezette Szabad Demokrata Néppárt és a kereszténydemokraták szigorításokat akartak bevezetni, a koalíció másik két pártja azonban túlzónak tartja a szabályozás terveit. A helyi sajtó úgy tudja, hogy az új kormányról valószínűleg novemberben szavaznak majd a hollandok.

Összesen hét embert vett őrizetbe csütörtökön a német különleges rendőrség egy terrorellenes műveletben Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. A közép-ázsiai gyanúsítottak a hatóságok szerint pénzt gyűjtöttek az Iszlám Államnak, és sok áldozattal járó merényletre készültek Németországban. A német akcióval egy időben pedig Hollandiában is elfogtak két gyanúsítottat, akik kapcsolatban álltak a terrorsejttel – hangzott el az M1 Híradójában.

A holland hatósághoz benyújtott menedékkérelmek száma évről évre nő, tavaly több mint 47 ezer bevándorló igényelte. Idén pedig az eddigi adatok alapján összesen 70 ezer kérelemre számítanak Hollandiában. A hatalmas migrációs nyomás enyhítésére Mark Rutte miniszterelnök tett egy javaslatot, amely szerint

havi 200 főben maximálnák azok számát, akik háborús menedékkérők rokonaiként érkezhetnek az országba.

A tervek szerint ugyanis különbséget tennének az üldöztetéssel szembenéző migránsok és a háború elől menekülők között. A miniszterelnök pártja az utóbbi csoportba tartozók hozzátartozói számára szeretné megnehezíteni a beutazást Hollandiába.

Novemberben visszatérhet

Míg a kormányfő vezette Szabaddemokrata Néppárt, illetve a Kereszténydemokrata Tömörülés támogatta a szigorítást, addig a negyedik Rutte-kabinet másik két pártja túlzónak tartja a tervezett szabályozást. Az ellentétet a pénteki válságtanácskozáson sem sikerült feloldaniuk, így a miniszterelnök bejelentette lemondását, amely a teljes holland kormány távozását is jelenti. „A migráció fontos téma Hollandiában, mind politikai, mind társadalmi szempontból. Most, hogy ebben a kritikus témában nem tudtunk egyetérteni, közösen megállapítottuk, hogy a koalíció politikai támogatottsága megszűnt” – fogalmazott Mark Rutte.

A politikus 2010 óta Hollandia miniszterelnöke, pártja azonban

az elmúlt hónapokban jelentősen vesztett a támogatottságából.

A holland sajtó úgy tudja, hogy novemberig lesz idejük visszaszerezni a szavazók bizalmát, amikorra várhatóan előrehozott választásokat írnak ki.

Klímahisztéria veszélyezteti a gazdaságokat

A márciusi tartományi voksoláson már a Farmer Polgári Mozgalom, holland rövidítéssel BBB szerezte meg a legtöbb helyet a szenátusban. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint is ők a legnépszerűbbek: a választók mintegy harmada támogatja a vidéki emberek pártjának nevezett tömörülést, amely a hagyományos holland társadalmi és erkölcsi értékeket képviseli. A BBB 2019-ben jött létre, a gazdák széles körű tiltakozása nyomán. Ellenzik, hogy a holland kormány 2030-ra a felére csökkentené a nitrogén-kibocsátás mértékét az országban. Ezt ugyanis elsősorban a haszonállatok számának és a műtrágya felhasználásának csökkentésével érhetnék el, ami számos gazdaság végét jelentené Hollandiában.

Forrás: hirado.hu