A mezőgazdaságot büntetné az Európai Unió

iszolnok.hu

A magyar országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke, Font Sándor vendégeskedett Szolnokon, a környékbeli gazdák meghívására. 

Bár az ágazat erősen kitett az időjárásnak – leginkább a növénytermesztés -, ennek ellenére az elmúlt nyolc esztendőben folyamatos a növekedés a foglalkoztatásban, az exportban, a nemzeti jövedelemhez pedig évről évre többet tesznek hozzá a gazdák – mondta sajtótájékoztatóján a képviselő-elnök.

Font Sándor arra hívta föl figyelmet, hogy az Unió 2021-gyel kezdődő új pénzügyi ciklusában a brüsszeli vezérkar tervezetében az eddigihez képest húsz százalék körüli támogatás csökkentés szerepel. Ez ellen tiltakoznak a magyar gazdák a “Védjük meg a magyar gazdákat” aláírási mozgalmukkal. A bizottsági elnök azt is említette, hogy érdekes módon a migráns ügyek rendezésére, az őket támogató civilek segítésére lényegesen több pénzt szán a szervezet.

Éppen ezért a mezőgazdaságnak két választása lehetséges, ha ez a forgatókönyv érvényesülne. Vagy rosszabb minőségű termékkel állnak elő a piacon, vagy komolyabb árdrágítást alkalmaznak: egyik sem kívánatos.

Az Unió a népességcsökkenést a migrációval, azaz más kultúrájú népesség betelepítésével akarja föloldani, míg Magyarország a családokat segítő támogatásokkal képzeli el a nemzet jövőjét. A május 26-i választáskor tehát nem egy távoli, innen alig látható Unióról van szó, hanem sokkal húsba vágóbb a döntés arról, milyen legyen a jövő Európája és benne hazánké – hívta föl állásfoglalásra hallgatóit Font Sándor, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke.

(iszolnok.hu)

Fekete Ferenc a Polgári Kisgazdák Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke és többtagtársa is részt vettek Font Sándor fórumán, ahol az előadó áttekintette a teljes agrár ágazat helyzetét, beszélt a problémákról, tennivalókról is. Kiemelte a EU-s választások jelentőségét, támogatások csökkentésének tervét. Font Sándor kiváló gazda kitüntetésben részesült a megyei agrárkamara részéről. Fekete Ferenc örömmel említette, hogy a búzaszentelés, – amit Máthé György atya végzett, még az előadás elején – a kisgazda hagyományoknak megfelelő kezdése volt a fórumnak.

A végén hozzászólt Guth Sándor tagtársunk is, aki többek közt, ecsetelte a nagykörűi cseresznye termesztők kiszolgáltatott helyzetét. Nincs szervezett felvásárlás, ki vannak szolgáltatva a kereskedő nepperek kénye kedvének.