A mezőgazdaság hozzáadott értéke 2,5 százalékkal növekedett egy év alatt

Fotó agrarszektor.hu

A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat együttes bruttó hazai termék (GDP) termelése folyó áron 235,66 milliárd forintot tett ki 2021 első negyedévében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) negyedéves becsléséből kiderült, hogy a mezőgazdaság hozzáadott értéke 2,5 százalékkal növekedett egy év alatt.

2021 I. negyedévében az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján termelési oldalon a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 0,3 százalékkal nőtt.

A GDP teljes volumene 2,1 százalékkal visszaesett az első negyedévben. A második becslés nyers volumenindexe az első becslésben közölt I. negyedévi adathoz viszonyítva 0,2 százalékponttal kisebb csökkenést jelez. Termelési oldalon az ipar teljesítménye 3,4, ezen belül a feldolgozóiparé 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a villamosberendezés-gyártás növekedése járult hozzá az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 2,4 százalékkal mérséklődött, a mezőgazdaságé 2,5 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

Felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 3,7 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 4,8 százalékkal csökkent. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 6,5 százalékkal alacsonyabb lett az egy évvel korábbinál, miután a nem rezidensek (pl. a turisták) fogyasztási kiadása az idei év I. negyedévében is jelentősen visszaesett.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában – folyó áron – aktívum keletkezett, 669 milliárd forint értékben. Az export volumene (3,3 százalék) jobban nőtt, mint az importé (1,1 százalék). Az áruforgalomban a kivitel 10,0, a behozatal 3,5 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 24,0, importja 12,1 százalékkal zuhant.

A bruttó hazai termék 2021. I. negyedévi, 2,1 százalékos visszaeséséhez a végső fogyasztás 1,2, a bruttó felhalmozás 2,8 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 2,0 százalékponttal növelte a gazdasági teljesítményt.

Forrás: Agrofórum Online, Gadóc György