A mentőhajókon rekedt bevándorlókkal való szolidaritásra szólította fel az uniós vezetőket a pápa

Fotó MTI, AP, Darko Bandic

A Polgári Kisgazdák egyetértenek a Dalai Lámával, aki azt nyilatkozta, hogy a háborúból, veszélyes helyzetből menekülőket be kell fogadni, a befogadottaknak pedig a veszély elmúltával haza kell menni.

Értetlenül állunk az előtt, hogy az Európai tengeri nagyhatalmak folyamatosan a semmittevés álláspontjára helyezkednek és elmulasztják a mentőhajókon lévők hazaszállítását. A tengeri jogra hivatkoznak, csak helytelenül, mert a veszélybe kerülteknek segítséget kell nyújtani és nem menedéket, hanem visszaszállítani azokat abba a kikötőbe, ahonnan elindultak. (kpe)

„Konkrét szolidaritásra” szólította fel az európai vezetőket vasárnap, vízkereszt alkalmából tartott szentbeszéde után Ferenc pápa a 49 bevándorló iránt, akik több mint két hete két civil mentőhajó fedélzetén rekedtek a máltai partoknál. „A Földközi-tengerből kimentett 49 ember több napja két nem kormányzati szervezet hajóján tartózkodik, arra várva, hogy biztos kikötőt találjanak, ahol partra szállhatnak. Sürgős felhívást intézek az európai vezetőkhöz, hogy tegyenek tanúbizonyságot az irántuk való konkrét szolidaritásukról” – mondta a katolikus egyházfő a vatikánvárosi Szent Péter téren hagyományos Úrangyala-imádságra összegyűlt hívek tízezrei előtt. MTI