A meleg miatt idén előbb érik a dinnye

Fotó: behir.hu

Termőterület alapján nagyhatalomnak számítunk.

Hamarosan piacra kerül a magyar görögdinnye is. A termelők egyesülete matricát tervez, hogy az importtól megkülönböztesse a hazait.

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete a magyar dinnyetermelés és -fogyasztás népszerűsítése, valamint az ágazat termelési technológiáinak fejlesztése érdekében. Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, a tavaszi meleg miatt már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye kínálat. Becslések szerint idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Ennek 40 százalékát exportálják a termelők, jelentős felvevőpiacnak számítanak a környező országok, valamint Németország és a Baltikum.

Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete található Magyarországon. A terület az elmúlt 15-20 évben csökkent, de az utóbbi 2-3 évben sikerült 5 ezer hektár körül stabilizálni. Így idén a görögdinnye termőterülete a tavalyival közel azonos, mintegy 4800 hektár lesz.

A sárgadinnye csaknem 100 százaléka belföldön kel el. Ezt mintegy 600 hektáron termesztik, és idén 18 ezer tonnára számítanak.

A NAK elnöke szerint az elmúlt évek promóciós kampányainak sikerét bizonyítja a hazai fogyasztás növekedése: míg az éves fogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, most már 13-15 kilogramm. (feol.hu)

Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke elmondta, hogy a szezon a békés megyei görögdinnye piacra kerülésével kezdődik június 20-án. Kitért emellett arra is, hogy az egyesület tervezi a tagjai számára egy dinnyejelölő matrica bevezetését, amely a minőségi magyar dinnye megkülönböztetését szolgálná a gyengébb minőségű importtól.

(feol.hu)