A méhészeti tevékenység versenyképesebbé tétele, érdekében az agrártárca tavaly új támogatási konstrukciót dolgozott ki.

Fotó Agroinform

Ennek a részleteit a 38/2019 (VIII.10.) AM rendelettel módosított 29/2019. (VI. 20.) AM rendelet, valamint a Magyar Államkincstár 4/2020. (I.29.) számú közlemény tartalmazzák.

A kérelmező a 2019. november 15. napján a TIR nyilvántartásban szereplő méhállomány alapján, méhcsaládonként 1 000 Ft támogatásra jogosult azzal, hogy a támogatás összege nem haladhatja meg a kérelmező és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás részére rendelkezésre álló szabad, csekély összegű támogatási keret mértékét.

A méhészek a támogatási kérelmet a korábbiakhoz képest korábban, 2020. február 1. és 28. között nyújthatják be a Magyar Államkincstárhoz, az erre a célra kialakított elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül.

A támogatási kérelem a benyújtását követő naptól számított tíz napon belül, de legkésőbb a határidő végéig az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül módosítható.

Minden kérelmező kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be, az eljárás során kötelező az elektronikus kapcsolattartás!

Amennyiben az adott támogatási évben, az összes kérelmező részére megállapított jogosult támogatási összeg meghaladja a rendelkezésre álló 700 millió forintos keretösszeget, a kérelmezők részére megállapítható jogos támogatás összege a túllépés mértékével arányosan csökken.

A kérelmeket az ígéret szerint legkésőbb 2020. május 31-ig elbírálják, a méhészek így már a szezon kezdetén hozzájuthatnak az igényelt támogatáshoz. (Forrás: NAK Szaktanácsadási Csoport)

A kitöltő felület kezelésében segítséget tud nyújtani ügyfélfogadási időben a területileg illetékes falugazdász. (Dr. Paál Sándor, KPE Balatonfüred)