A megyei önkormányzat tartott újévi fogadást

Fotó Pesthy Márton, Napló

Tábori Ferenc a Veszprém megyei közgyűlés tagja, Hárskút polgármestere, a Kisgazda Polgári Egyesület választókerületi vezetője szerint: A megyei közgyűlés együttműködik a települési önkormányzatokkal, jó kapcsolatot ápol az egyházi szervezetekkel, oktatási intézményekkel.

A múlt emlék, a jövő titok, a jelen ajándék, erről beszélt Mihályi Norbert Jeromos OSB perjel a megyei önkormányzat évindító fogadásán a Megyeházán.

A tihanyi bencés apátság elöljárója köszöntötte a Veszprém megyét szerető vendégeket. Mint mondta, ő egész addigi életét a megyében töltötte, a Bakonyban született, tizennégy éve a megye túloldalán, a magyar tenger partján szolgálhatja az ott élőket. Az új esztendőben az értékeket vette sorra perjel, múlt, jelen, jövő dimenzióját. Wass Albertet idézte: „A múlt szerves és elválaszthatatlan része a jelennek, a jelen pedig nem egyéb, mint a jövendő kezdete”. Amikor feltekintünk a sümegi, cseszneki várra, letekintünk a szigligeti várról a Balatonra, látjuk a pulai, taliándörögdi, alsóörsi középkori romokat, rátekintünk templomainkra, kastélyainkra, el kell töltsön bennünket az elődeink öröksége iránti szeretet. Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy felmenőink verejtékes munkája ne menjen feledésbe, hangsúlyozta Mihályi Norbert Jeromos.

Az év kezdetén mindannyiunknak tudatosítanunk kell: múltból fakadó felelősségünk, hogy az értékeket ne csak megőrizzük, hanem továbbadjuk gyermekeinknek és a jövő nemzedékének. Találkozási pontokban éljük le az életünket. Múltunk és jövőnk találkozási pontja azokban az élményekben ragadhatók meg, amelyeket valamennyien átéltünk. Az új év kezdetén sokan fogadalmat tesznek. Akarjuk megfogadni, hogy rácsodálkozunk a természeti és emberi élet titkaira. A perjel beszélt a jövő dimenziójáról. Szeretnénk életünk urai lenni, befolyásolni, véget szabni saját végességünk határainak. Fontos, hogy boldogok legyünk, használjuk a kreativitásunkat, alkossunk jövőképet magunknak, közösségeinknek, mondta.

Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, a megyei önkormányzatnak jó kapcsolata van a megye településeivel, a megyei jogú várossal, a jó együttműködésnek köszönhetők az elmúlt év sikerei, az eredményes pályázatok, projektek. Egészséget, békességet, nyugalmat kívánt az idei esztendőre.

Az évindító fogadáson a Magyar Honvédség Légierő Zenekara adott műsort, Katona János vezényletével, közreműködött Zsilinszky Cecília.

Forrás: veol.hu, Balla Emőke, fotó: Pesthy Márton, Napló