A megújuló energia hátulütője: néha 40 ezer százalékkal drágul az áram

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Ahogy a fejlettebb országokban egyre inkább megújuló energiára próbálják váltani a kiöregedő nukleáris- és szénerőműveket, miközben a klímaváltozás okozta hőhullámokkal is meg kell birkózniuk, néha furcsa dolgok történnek az energiapiacon. Például, hogy 

40 ezer százalékkal drágul az áram ára szinte egyik pillanatról a másikra. 

A Bloomberg szedte össze az ilyen energetikai horrorsztorikat. A fent említett emelkedés épp Texasban történt augusztusban, ahol sorra vezetik ki a szénerőműveket és igyekeznek szélkerekekkel megoldani az áramellátást. Csakhogy a nyáron, amikor az elviselhetetlen meleg miatt megnövekedett az áramfogyasztás, viszont nem nagyon fújt a szél, egy megawattóra áram ára 15 dollárról 9000 dollárra ugrott. És ezzel még mindig jobban járt mindenki, mintha egyszerűen megszűnt volna az áramszolgáltatás, amihez szintén közel járt a hálózat. De hasonló dolog történt Németországban is nemrég, ahol egy nap alatt emelkedett hirtelen, majd esett nulla szint alá az áram ára júniusban.

Az energetikai szakemberek régóta mondogatják, hogy a megújuló energiának az a komoly problémája, hogy ha van, akkor van, ha nincs, akkor nincs, de elég kiszámíthatatlan. Nagy-Britanniában például több millió háztartásban volt áramszünet augusztus elején, amikor egy nagyobb szélerőmű hirtelen kiesett a hálózatból. Ez az extrám eset, ennél egyel kevésbé drasztikus, de azért megrázó, amikor az áram ára hirtelen megnő vagy bezuhan, a kereslettől és kínálattól függően. Ahogy pedig kivezetik a folyamatos és kiszámítható ellátást biztosító, de szennyező vagy valami más miatt nem kívánatos erőműveket, úgy lesz egyre kiszámíthatatlanabb az ellátás. A német BDEW energetikai cég vezetője például azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy 2023-tól már nagyon kell majd izgulni az ellátás biztonsága miatt. 

Ennek ellenére a cikk is kiemeli, hogy a megújuló energia a világ kétharmadán már a legolcsóbb energiaforrásnak számít. Azon pedig már dolgoznak a mérnökök, hogy hogyan lehetne tárolni a megújulókból szerzett energiát, és felhasználni akkor, amikor, mint Texasban, nagy a kereslet, de kevés a kínálat.

Forrás: index.hu, CsD