A MEGFOSZ szerint fel kell készülni a mezőgazdasági gépek drágulására

A kép forrása. magyarmezogazdasag.hu

A koronavírus járványnak nem csak az egészségügyben vannak súlyos következményei, hanem mostanra elérte az ipart is, amiből a mezőgépgyártás sem maradt ki. Az elmúlt időszakban jelentős alapanyagár emelkedést tapasztaltak a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) tagvállalatai. Az acél ára több mint 50 százalékkal nőtt, a Kínából szállított konténerek szállítási költsége a korábbinak több mint négyszeresére emelkedett. Ennek hátterében az áll, hogy óriási igény van a távol-keleti logisztikára.

Nehezíti a helyzetet, hogy a szállító-kapacitások csökkentek, az alapanyagellátás akadozik, a szállítmányozók sokszor nem tudják tartani a határidőket. A logisztikai cégek emberhiánnyal küzdenek, a beszállítóknál növekedtek a COVID-dal kapcsolatos kiadások (pl. fertőtlenítő, maszk, és a többi.),valamint a belföldi szállítási díjak is emelkedtek. A Magyar Posta például 8,5 százalékkal emelte az árait vállalati ügyfelei számára. A csomagolóanyagokból (pl. karton doboz) is hiány alakult ki, ami tovább lassítja az ellátási láncot – írta a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége.

Árfolyamváltozás is növeli a kockázatot a mezőgazdasági gépek kereskedelmében

Ezek a tényezők egész Európában jelentősen drágítják a termelést, a forint árfolyamának változása pedig további kockázatot jelent a külkereskedelemben. A kialakult folyamatok előrevetítik a mezőgazdasági gépek áremelkedését. Ezt a kedvezőtlen tendenciát az elkövetkező időszakban várható gépberuházási támogatások remélhetőleg enyhíteni fogják. Nem érdemes azonban várni a gépbeszerzésekkel, mivel az áremelkedés hosszú távon fennmarad – közölte a MEGFOSZ.

A szándék megvan a szövetség részéről

A közlemény szerint a gépforgalmazók országos szövetsége és annak tagjai mindent meg fognak tenni az Agrárminisztériummal együttműködésben, hogy a hazai mezőgazdasági termelés és élelmiszer-ellátás folyamatos legyen. A termelők versenyképességét és munkájuk zavartalan működését a korszerű eszközök és gépek segítségével, valamint a megfelelő alkatrész-utánpótlással és szervizeléssel szeretnék fenntartani – írták.

A MEGFOSZ, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége 1999 májusában alakult szakmai érdekegyeztető szervezet, melynek célja a közös célok meghatározása, azok érvényre juttatása. A szövetség fontos feladatának tekinti a mezőgazdasági eszköz- és gépforgalmazók alapvető működési normáinak meghatározását, a szövetség tagjaira vonatkozó jogszabályok megismertetését a tagokkal, a szakmailag szükséges jogszabályi változások előkészítésében való részvételt.

Forrás: magro.hu