A Mal Zrt. két volt vezetőjét letöltendő fogházra ítélték a vörösiszapper megismételt elsőfokú tárgyalásán

Fotó Lokál

A bíróságnak rendkívül nehéz dolga volt, mert a természeti törvényekből következő olyan változásokat kellett vizsgálnia, amelyre korábban Magyarországon nem, vagy alig volt precedens. A tározó megépítésekor már létező szabályok, a kivitelezés módja és annak biztonságos megvalósítása az előző tulajdonosok érdekkörében került megvalósításra.

A most eljárt elsőfokú bíróság a rendelkezésre álló adatok szerint rendkívüli nagy körültekintéssel és alapossággal járt el, felderítve olyan mulasztásokat is, amelyeket aztán a bíróság büntetőjogilag értékelt. Azért tartottam szükségesnek mindezt elöljáróban kisgazda társaim számára elmondani, mert igazságérzetünk, az elszenvedett súlyos veszteség emberéletben és anyagiakban még szigorúbb ítéletet követelne.

Nekünk akik magunkat demokratikusan, igazságosan gondolkodó kisgazdáknak tartjuk, mindig kötelességünk arra törekedni, hogy az igazság teljeskörűen, vagy legalább képességeink szerint a legnagyobb mértékben kiderüljön. Bártan tarthatjuk jelentős lépésnek a bíróság döntését az igazságszolgáltatás történetében. (kpe)

Tíz ember bűnösségét mondta ki a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszék tegnap, az ítélet szerint a Mal Zrt. vezetősége és munkatársai bűnösek abban, hogy a vörösiszap kilenc éve elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Az első- és a másodrendű vádlottat, a Mal Zrt. volt vezérigazgatóját és műszaki vezérigazgató-helyettesét két év hat hónap, illetve két év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte a bíróság. A harmad-, negyed-, ötöd-, hatod-, nyolcad- és tizennegyedrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, a hetedrendű pénzbüntetést, a tizenharmadrendű pedig megrovást kapott, míg öt vádlottat minden vádpont alól felmentettek. Az Index tudósításában kiemeli: az ítélet indoklásakor a bíró hosszan sorolta, hogy milyen szabályokat szegtek meg az elítélt Mal-munkatársak, például 2010-ben hat hónapra leállították az amúgy elengedhetetlen semlegesítési eljárást a tározóban; továbbá a tényleges vízmennyiség és a tényleges lúgosság sokkal nagyobb volt a tározóban, mint amit a környezetvédelmi hatóság felé jelentettek. B. Zoltán, a Mal Zrt. vezetője, elsőrendű vádlott Devecserben pár órával a katasztrófa után több alkalommal is azt mondta, hogy a vörösiszap nem mérgező, nem okoz károsodást, és semmilyen említést nem tett arról, mit kellene tenni, ha iszap éri a testet, tárgyakat – emelte ki a bíró, aki azt is hozzátette: a terheltek gátszakadáskor a hatóságokat is megtévesztették, amikor a lakossági bejelentés alapján a cégnél érdeklődő tűzoltóügyeletesnek először azt mondták, nem történt semmi, csak a kilences tározóból eresztik le épp az esővizet.

A Jobbik szerint az igazságosabb ítélet felé tett apró lépés, hogy a vörösiszapper megismételt eljárásában kimondták a Mal Zrt. vezetőinek felelősségét, de a társadalom igazságérzetével nem esik egybe az elsőfokú ítélet. Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a 2010-es iszapömlés körülményeinek vizsgálatára létrehozott, általa vezetett parlament bizottság már több mint fél évtizede megállapította a Mal Zrt. vezetőinek felelősségét.

INDEX.HU, PESTISRACOK.HU, MTI