Orbán Viktor: A mai migrációs feszültségek okai erősödni fognak

Sarm-es-Sejk, 2019. február 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl jobbról) az Európai Unió és az Arab Liga elsõ alkalommal megrendezett csúcstalálkozóján az egyiptomi Sarm-es-Sejkben 2019. február 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

A mai migrációs feszültségek okai erősödni fognak, a kérdés, hogy elszenvedői vagy irányítói akarunk-e lenni ezeknek a folyamatoknak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió és az Arab Liga első alkalommal megrendezett csúcstalálkozóján hétfőn Egyiptomban.

Orbán Viktor a Sarm-es-Sejkben megrendezett tanácskozáson elmondta, a tapasztalat az, hogy a kölcsönös tisztelet alapján kell eljárni, a különböző népek kulturális, vallási és politikai hagyományait tiszteletben kell tartani. Mint mondta, a másik tapasztalat az, hogy a demográfia erejét nem szabad alábecsülni.

A migráció alapját adó demográfiai tendenciák folytatódni fognak, az arab világ 2015-höz képest 2030-ra népességében 30 százalékkal nő majd, és az arab világ népessége meghaladja az Európai Unió népességét úgy, hogy mi Európában ráadásul csökkenünk – közölte. Meg kell tehát állapítanunk, hogy a mai migrációs feszültségek okai erősödni fognak – fejtette ki. Hozzátette: a kérdés az, hogy elszenvedői vagy irányítói akarunk-e lenni ezeknek a folyamatoknak.

A miniszterelnök beszédében kiemelte: azt tapasztalja, az embercsempészek, a terrorszervezetek, az illegitim erőcsoportok, az ngo-k, a pénzügyi spekulánsok és a média erős befolyást gyakorol a migrációs politikára és ezen keresztül az európai-arab kapcsolatokra is.

“Mi azt szeretnénk, hogy a jövőben a legitim politikai vezetők közösen szabjanak irányt az eseményeknek, ezért a mai közös deklarációnk rendkívül értékes” – szögezte le a miniszterelnök. Megjegyezte: a magyar politika kiindulópontja, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell szétosztani.

Magyarország tízmilliós ország, tudjuk, mekkora a befolyásunk és azt is, hol a helyünk, ezért az erőnknek megfelelő külpolitikát folytatunk: támogatjuk, hogy az Európai Unió a regionális válságok kezelésében és a válságtérségek fejlesztésében vállaljon több szerepet – hangsúlyozta. Hozzátette: szeretnék, ha nem ideológiai alapon adnák a támogatást, hanem a stabilitást teremteni képes erőket és vezetőket támogatnák mindenhol.

A kormányfő szólt arról is, hogy Magyarország erején felül vesz részt a nemzetközi missziókban, Libanonban, Irakban, Líbiában és a Száhel-övezetben. A visegrádi négy ország közösen nyújt pénzügyi támogatást Líbiának határvédelemre, Magyarország része a V4-ek és Németország közös projektjének, amelyet Marokkó számára kínálnak fel.

Emellett Magyarország évi 1400 állami ösztöndíjat ad az Arab Liga országaiból érkező fiataloknak, és ebben az évben 2300 állami ösztöndíjas diák tanul az ezekből az országokból Magyarországon. Reméljük, ők hazatérnek és segíteni fogják hazájukat – jegyezte meg.

A miniszterelnök beszédében köszönetet mondott azoknak az arab vezetőknek, akik védelmet nyújtanak országukban és a térségben az üldöztetésnek kitett keresztény közösségeknek, és kérte őket, folytassák politikájukat.

Az Európai Unió és az Arab Liga első alkalommal megrendezett csúcstalálkozóján huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt, továbbá Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A vasárnap és hétfőn zajló egyeztetéseknek a biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés lesz fő témája.

(MTI, kormany.hu)

Orbán Viktor az EU-Arab Liga csúcsra utazott / A terrorizmus elleni közös harc fokozására szólította fel az EUt az egyiptomi elnök

Sarm-es-Sejk, 2019. február 24.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl b4) az Európai Unió és az Arab Liga elsõ alkalommal megrendezett csúcstalálkozóján az egyiptomi Sarm-es-Sejkben 2019. február 24-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Egyiptomba utazott Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel, az Európai Unió és az Arab Liga első alkalommal megrendezett csúcstalálkozójára – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben megrendezett tanácskozáson huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt, továbbá Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a terrorizmus elleni közös harc fokozására szólította fel az Európai Uniót a szervezet és az Arab Liga tegnap Sarm-es-Sejkben megkezdődött első csúcstalálkozójának megnyitóján. „A terrorizmus veszélye az egész világon elterjedt, mint egy kóros ragály” – jelentette ki Szíszi a szigorú biztonsági intézkedések mellett tartott kétnapos tanácskozáson. „Jelenleg égetően szükség van arra, hogy megerősítsük e veszély ellen irányuló együttműködésünket, és közösen szálljunk szembe a kórral, amely bármely ürüggyel is jelentkezzék, igazolhatatlan” – tette hozzá az egyiptomi elnök. Szíszi beszédében felvetette egy európai-arab együttműködés lehetőségét a biztonságos migráció érdekében. „Szükséges a két régió közötti együttműködés a biztonságos és legális migráció szavatolására oly módon, amely kielégíti közös érdekeinket. Ennek azonban párhuzamosan kell történnie az embercsempészek elleni küzdelemmel, amely a határon átnyúló szervezett bűnözés üldözésére tett erőfeszítések részeként zajlik” – hangsúlyozta.

Donald Tusk beszédében szintén kiemelt szerepet kapott a migráció. „Együtt kell működniük a származási-, tranzit- és célországoknak, hogy megtörhessék az embercsempészek üzleti modelljét, akik veszélyes utakra csalogatják az embereket, táplálva az újkori rabszolgaságot” – mondta Tusk. Sebastian Kurz osztrák kancellár a csúcstalálkozó megkezdése előtt az Európában elutasított illegális bevándorlók fokozott visszavételét követelte az észak-afrikai államoktól. Ausztria kész nagyobb nyomást gyakorolni a kérdésben – húzta alá Kurz. Az osztrák kancellár szerint joggal elvárható ezektől az észak-afrikai államoktól, hogy visszafogadják az Európában menedékkérelemre nem jogosult állampolgáraikat, mert „sok támogatást kapnak az EU-tól”. MTI

A családok támogatásának ügyében nemzeti egység van

A családvédelmi akciótervvel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt pénteken a Kossuth rádióban: Európa hatalmas többsége hagyományos módon éli az életét, a családot tartja a legfontosabbnak, ám vannak furcsa, különös életmódot választó emberek, akik nem értenek egyet a mostani kormányzati javaslatokkal. „Bennünket, akik a hagyományos, családtisztelő világban szeretnénk élni, nem érdemes támadni. Tartsák meg a véleményüket maguknak” – közölte, hozzáfűzve: a negatív véleményekkel ezért csak akkor hajlandó foglalkozni, ha azok elérik a diplomáciai udvariasság határértékét. A politikus kiemelte, hogy a családvédelmi lépéseket az emberek túlnyomó többsége támogatja, a családok támogatásának ügyében nemzeti egység van Magyarországon. A családvédelmi akcióterv pénzügyi hátteréről szólva azt mondta: Varga Mihály pénzügyminiszter „mindig aggodalmaskodik, és jól teszi”, mert kell egy higgadt, nyugodt ember, akit nem ragadnak el az érzelmek, és az ő véleményét mindig elfogadja, mert a pénzügyeknek rendben kell lenniük. Orbán Viktor az interjút azzal zárta, hogy a falusi csok kérdését jóváhagyták, a családvédelmi akcióterv pontos szabályait a következő kormányülésen véglegesítik, továbbá folyamatban van egy 440-450 falut érintő gazdaságfejlesztési intézkedés részletszabályainak a kidolgozása, és készül a kabinet egy átfogó romafelzárkóztatási programmal is. MTI