A magyarok világosan kimondták, változást akarnak Brüsszelben

Fotó:Botár Gergely/kormany.hu

A vasárnapi EP-választáson a magyarok világosan kimondták: Brüsszelben változást szeretnének – fogalmazott Orbán Viktor hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben. A kormányfő szerint a magyarok kimondták, olyan európai vezetőket akarnak látni, akik nem szervezni, hanem megállítani akarják a bevándorlást, olyan vezetőket szeretnének az európai intézmények élén, akik tisztelik az európai nemzeteket, és meg akarják védeni a keresztény kultúrát, olyan vezetőket akarnak, akiknek mindig az európai emberek érdekei az elsők.

Fotó:Botár Gergely/kormany.hu

Hangsúlyozta: Magyarország nevében tárgyalva csak ilyen vezetőket fog támogatni, egyben megjegyezte, hogy a választás világossá tette, a magyarok szerint érdemes folytatni az elkezdett munkát. Orbán Viktor kiemelte, az első negyedéves adatok alapján a magyar gazdaság növekedett legerőteljesebben az Európai Unióban, „hazánk jelenleg a három legdinamikusabban fejlődő gazdaság Európában”, eközben azonban az EU teljesítménye „már kevésbé rózsás”, a régi tagállamok növekedése lassul. Orbán Viktor reális célnak nevezte az EU átlagát 2 százalékponttal meghaladó bővülés elérését, ennek megvalósítása érdekében rövidesen gazdaságvédelmi akciótervet terjeszt a Ház elé.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke úgy értékelt, a kormány nem érte el azt a kitűzött célját az EP-választáson, hogy többségbe kerüljenek a bevándorlásellenesek Európában. Az eredmények alapján azok az erők fogják adni a többséget az EP-ben, akik erősebb, együttműködőbb, föderatív Európát akarnak – közölte, rámutatva: „maguk ezt elbukták”, „páriák lesznek Európában”. Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője is úgy látta, hogy a miniszterelnöknek nem sikerült elérnie a célját, az európai elitcserét, azt viszont sikerült elérnie, hogy Magyarországot nemzetközileg tökéletesen elszigetelje. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője az EPválasztás európai üzenetének azt nevezte: nem sikerült kitörnie a „karaténból” azoknak a „szélsőjobboldali”, populista politikusoknak, „politikusbűnözőknek”, akik orosz pénzből akartak olyan rendszert építeni, amilyet Orbán Viktor épített „lopott” uniós forrásokból. A voksolás belpolitikai üzenetének azt tartja, hogy a Fidesz 220 településen elvesztette a választást az ellenzékkel szemben, ami reményt ad arra, hogy Magyarországon változást lehessen elérni októberben az önkormányzati választásokon. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője egyetértett az előtte szóló MSZP-frakcióvezető véleményével, hogy az önkormányzati választásnak óriási jelentősége lesz. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt: nem aratott történelmi győzelmet a Fidesz, és már formálódik az az ellenzéki együttműködés, amely az ősszel visszaszerzi Budapestet és a nagyvárosok többségét a kormánypárttól.

„Jól láthatóan semmit sem tanultak” – hangoztatta az ellenzéknek adott viszonválaszában Orbán Viktor miniszterelnök, aki abszurdnak ítélte, hogy az ellenzékiek rá dühösek, amiért nem kaptak elegendő szavazatot az EP-választáson. Az eredményre utalva azt kérte: „nézzenek a táblára és tartsák tiszteletben a magyar emberek döntését”. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője úgy értékelte az EP-választást: Gyurcsány Ferenc itthon, neje pedig Brüsszelben vezeti az ellenzéket. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott: az a felhatalmazás, amit a kormány kapott, a nemzeti érdekek védelmét fogja szolgálni.

Kormányoldali nyilatkozatok

Új politikai helyzet van a kontinensen, megbomlott a status quo az EP-választások nyomán – rögzítette

Szijjártó Péter a nemzetközi kereskedelmi ügyekkel foglalkozó tagállami miniszterek hétfői, brüsszeli ülésének szünetében. Sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy mindenképp új helyzet áll elő, ugyanis a következő ciklusban nem lesz elég összeülnie a két legnagyobb frakció, a néppártiak és a szociáldemokraták vezetőinek, hogy megkössék a maguk megállapodásait, a fő választóvonalak pedig nem a pártcsaládok között, hanem ügyek mentén fognak húzódni, leglátványosabban a migráció területén.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára az InfoRádióban arról beszélt, hogy Orbán Viktor nagy bejelentéssel készül az EP-választások eredményeire reagálva – írja a Népszava. Kedden uniós csúcs lesz, akkor reflektál a miniszterelnök az eredményekre nemzetközi szinten – erősítette meg Kovács Zoltán.

Erős felhatalmazást kaptak a kormánypártok a magyar választóktól az EP-választáson – húzta alá Novák Katalin, a Fidesz alelnöke az M1 hétfői adásában, hozzátéve: ezzel a felhatalmazással még határozottabban tudnak kiállni Európában a keresztény kultúra, a bevándorlásellenes álláspont és a családtámogatások mellett. A választást a magyar baloldal kudarcaként értékelte.

Ellenzéki nyilatkozatok a voksolásról, sajtóhírek az összefogásról

Gyurcsány Ferenc az EP-választás eredményét értékelő hétfői sajtótájékoztatóján jelezte: nem akarja felbontani az önkormányzati választásra kötött ellenzéki megegyezéseket. A DK elnöke úgy fogalmazott: az eddig megkötött megállapodásokhoz „lehetőség szerint” tartani kell magukat. Azt mondta, az ellenzék számára a voksolás legfontosabb tanulsága, hogy átfogó együttműködéssel szinte az összes fővárosi kerületet és sok vidéki várost „ki lehet szabadítani a Fidesz karmaiból”. Arra a felvetésre, hogy a választási eredmény alapján ő vált-e az ellenzék vezetőjévé, a DK elnöke úgy reagált, nem gondolná, hogy az ellenzéki pártok kívülről érkező vezetőt várnának. Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője az ATV Start hétfői adásában a választási eredményüket úgy értékelte: most nem a melldöngetés, hanem az alázat ideje jön a DK-ban, mivel hatalmas a felelősségük, és a zöldeket is képviselniük kell.

Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltje hétfői Facebook-bejegyzésében azt írta: „brutális vereséget szenvedtünk, az a stratégia, azok a döntések, amelyeket elfogadtunk, ide hoztak minket. Tanulságok vannak bőven, én remélem, hogy mindenki képes levonni belőle a magáét.” A 24.hu arról ír: civilek aláírásgyűjtést indítottak annak érdekében, hogy a „rekord alacsony választási eredményt elérő” MSZP „a zöld ügyek egyik leghitelesebb képviselőjének”, Jávor Benedeknek adja „a globális klímakatasztrófa kellős közepén” az MSZP-Párbeszéd szövetség által megszerzett egyetlen EP-mandátumot. A politikus erre reagálva annyit mondott: tartja magát az MSZP-vel kötött megállapodáshoz, és ennek megfelelően negyedik a pártszövetség listáján, ami most nem befutó hely. Szanyi Tibor, aki Jávor Benedek előtt szerepelt a listán, blogján erre úgy reagált: „érdekes lenne, ha egy párt az egyetlen mandátumáról is lemondana egy másik párt javára”. Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd listájának második helyén álló politikus az Indexnek adott interjújában elmondta, újabb határozatot kell hozni arról, hogy kié lesz a pártelnök-listavezető által visszaadott mandátum. Ujhelyi meggyőződése, hogy a párt őt küldi Brüsszelbe – írja a portál. Úgy fogalmazott: a DK „saját jelszavaikkal, valamint Klárival” átvette a szociális Európáról szóló programjukat.

Az EP-választáson elért eredménye ellenére az MSZP-ben kitartanak a jelenlegi vezetés mellett, a pártban csak az önkormányzati választás után tarthatnak tisztújítást – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap forrásai szerint ha a szocialisták ősszel is hasonlóan nagyot buknak, a pártnak tartalmilag és formailag is teljesen újra kell gondolnia önmagát, illetve a Párbeszéddel való szövetségét. A napilap úgy tudja: voltak, akik Ujhelyi István kampányfőnök, illetve azon megyei vezetők távozását követelték, ahol „feltűnően” rosszul szerepelt a párt. A laphoz olyan információk is eljutottak, amelyek szerint éppen a budapesti és a megyei elnökök követelték Tóth Bertalan pártelnök és az országos vezetés távozását.

A DK és a Momentum megerősödése újraformálhatja az ellenzéki együttműködést az önkormányzati választásokra – számol be a Népszava, hozzátéve: az EP-választás eredményéből az következik, hogy a Momentum egyenlő partnerként tárgyalhat az MSZP-vel és a Jobbikkal. Ennek ellenére a lap információi szerint a fővárosi előválasztás eredményét nem bolygatja, nem állít saját jelöltet, és nem támogatja, hogy a DK kívülről állítson aspiránst.

„Otthon maradtak a szavazóink” – magyarázta Sneider Tamás, a Jobbik elnöke pártja szereplését. Az elnök szerint döntő tényező volt a párt pénzügyi helyzete, a kormánymédia ellenük folytatott lejárató kampánya, valamint a karaktergyilkosság. Átalakításokra, fejlesztésekre lesz szükség Sneider Tamás szerint, de a Jobbik vezetősége nem tervezi a lemondást. A Jobbik EP-listavezetője, Gyöngyösi Márton az ATV Start hétfői adásában azt mondta, a voksolás eredménye nyomán „új helyzet állt elő a pártban”. A politikus sem az LMP-vel való együttműködést, sem a néppártosodást nem tartja kudarcnak. „Nagy örömködés nincsen. Inkább elcsendesedés van. Nagyon helyesen végig kell gondolnunk, hol voltak a hibák, hiszen hibáknak lenni kellett” – mondta Varga-Damm Andrea jobbikos politikus a párt EP-eredményéről a Mandinernek. „Nem tudtunk karakteres megkülönböztetést tenni, hogy mi mit gondolunk másként a többiekhez képest, miért szavazzanak nekünk bizalmat” – tette hozzá Varga-Damm Andrea, megjegyezve: Sneider helyében ő azonnal felajánlotta volna a lemondását. Szotyori-Lázár Zoltán, volt szolnoki jobbikos képviselő hétfői Facebook-posztjával a párton belüli változtatások mellett foglalt állást – hívja fel a figyelmet az Origo. Mivel Vona Gábor keresztfia a szöveghez Jakab Péter frakcióvezető-helyettes fotóját társította, arra lehet következtetni, hogy szerinte a Jobbik számára kudarccal végződő EP-választás után eljött az ideje Sneider Tamás leváltásának, és Jakab elnökké választásának – véli a portál.

Várhatóan napokon belül az LMP budapesti elnöke, Moldován László is lemond tisztségéről – a politikus hétfőn megerősítette az MTI-nek az Azonnali.hu-n megjelent információt. Moldován László a lemondását az LMP EP-választáson elért alacsony fővárosi eredményével indokolta. Logikátlan, rossz, nehezen érthető, téves döntések sorozata kellett az LMP vereségéhez, ezeket a jelzőket használták Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az LMP egykori társelnökei, független országgyűlési képviselők, amikor az Index arról kérdezte őket, mit szólnak az LMP vasárnapi eredményéhez.

Elemzések

A Nézőpont Intézet gyorselemzésében azt írta: a belföldi szavazatok alapján a kormánypártok a múlt évi országgyűlési és az öt évvel ezelőtti EP-választási eredményüket is felülmúlva megerősítették kétharmados felhatalmazásukat. A második helyet megszerző DK az MSZP „összeomlásának” köszönhette a sikerét – közölték, rámutatva: a Fidesz-KDNP továbbra is az egyetlen néppárt Magyarországon, a kormánypárt minden társadalmi csoportban, a legfiatalabbak között is az első helyen végzett. Kitértek arra is, hogy a választási eredmények alapján Magyarországon nem kormányváltó, hanem „ellenzékváltó” hangulat van. Azzal, hogy az összes megyében és Budapesten is a DK lett a legerősebb ellenzéki párt, Gyurcsány Ferenc „a kezébe veheti az ellenzék irányítását” – jegyezte meg a Nézőpont.

A legszegényebb magyar településeken lényegében totálissá vált a Fidesz-KDNP fölénye a vasárnapi szavazás alapján, húsz emberből mindössze egy nem szavazott a kormánypártokra, és ez még a tavalyi parlamenti választáshoz képest is számottevő változás – mutat rá a G7.

INDEX.HU, ORIGO.HU, 24.HU, HVG.HU, ATV.HU, NEPSZAVA.HU, MANDINER.HU, AZONNALI.HU, MTI, MAGYAR NEMZET