A magyarok Uniót és változást akarnak

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszél a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az EP-választás napján (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A Fidesz-KDNP 13, a DK 4, a Momentum 2, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik 1-1 mandátumot szerzett az EP választáson / Orbán Viktor: Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk

Eredmények

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán a Fidesz-KDNP 13, a Demokratikus Koalíció 4, a Momentum Mozgalom 2, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik 1-1 mandátumot szerzett – ismertette a választás előzetes eredményét 99,9 százalékos feldolgozottság mellett a Nemzeti Választási Iroda elnöke tegnap késő esti sajtótájékoztatóján. Pálffy Ilona közölte: a Fidesz-KDNP 1 777 757 voksot kapott (52,14 százalék), a DK 554 286-ot (16,26 százalék), a Momentum Mozgalom 338 314-et (9,92 százalék), az MSZP-Párbeszéd 227 786-ot (6,68 százalék), a Jobbik 219 539 szavazatot (6,44 százalék) kapott. Nem érte el az ötszázalékos küszöböt a Mi Hazánk Mozgalom (113 529 voks, 3,33 százalék), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (89 635 voks, 2,63 százalék), az LMP (74 554 voks, 2,19 százalék) és a Magyar Munkáspárt (14 385 voks, 0,42 százalék). Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón közölte, a bizottsághoz nem érkezett beadvány választásnapi jogsértéssel kapcsolatban, a testület korábban érkezett jogorvoslati kérelmeket bírált el délutáni ülésén. Hangsúlyozta: a választás magas részvétel mellett, rendben folyt, a választópolgárok demokratikus jogukat gyakorolni tudták, összességében különösebb jogsértésről, rendkívüli eseményről nem érkezett bejelentés. A választáson a jogosultak 43,37 százaléka vett részt.

Kormánypárti nyilatkozatok

„Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk. Mindannyian tudjuk, hogy a népvándorlással és a migrációval egy új korszak kezdődött az európai politikában, tehát nyugodtan mondhatjuk: korszakos győzelmet arattunk” – jelentette ki Orbán Viktor tegnap este a kormánypártok választási eredményváró központjánál, a Bálna előtti téren. Az EP-választási győzelmüket úgy értékelte, hogy „megbíztak bennünket a magyarok három dologgal”: a bevándorlás megállításával egész Európában, továbbá a nemzetek Európájának és a keresztény kultúrának a megvédésével. „Ezt is fogjuk tenni” – ígérte. A kormányfő szerint az is kiderült, hogy az emberek Magyarországon azt gondolják, Brüsszelben változásra van szükség, olyan vezetők kellenek, akik az európai emberek érdekeit képviselik, akik tisztelik az európai nemzeteket és akik büszkék a kétezer éves keresztény kultúrára. A minden korábbinál magasabb EP-választási részvétellel Magyarország azt bizonyította, hogy európai nemzet, európai ország, „Európában van a helyünk, Európa a mi hazánk is, ezért meg is akarjuk változtatni” – mondta Orbán Viktor, köszönetét fejezve ki a szavazóknak, a FideszKDNP támogatóinak és azoknak, akik „hátukon vitték az egész kampányt”.   „Nekünk Brüsszelben is Magyarország lesz az első, és mindenkivel együtt fogunk működni, aki meg akarja állítani a bevándorlást” – hangsúlyozta Orbán Viktor. A kormányfő ezt megelőzően tegnap reggel, miután az EP-választáson leadta szavazatát Budapesten, a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben, újságíróknak a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatáról szólva megjegyezte, meglátják, hogyan tudják majd befolyásolni a pártcsalád jövőbeli politikai irányultságáról folytatandó vitát. Jelezte ugyanakkor, hogy a Fidesz olyan helyre nem szeretne tartozni, ahol nincs befolyása a fő stratégiai kérdésekre. Arra a felvetésre, hogy egy korábbi lapinterjúban arról beszélt, Európában az osztrák modellt kellene követni, a kormányfő úgy reagált: „most már az olaszra nyergeltem át”, mert az osztrák megszűnt.

Soha ekkora támogatást nem kapott még politikai család európai parlamenti (EP-) választáson Magyarországon, ez elvárást is jelent velünk szemben, és ennek meg fogunk felelni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Fidesz eredményváróján. „Az adatok önmagukért beszélnek, mivel rekordot döntött a részvétel” – mondta Kovács Zoltán az Origónak. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint mindez azt mutatja, hogy az elmúlt egy hónap kampány hatott az emberekre, a magyarok átérezték a választások jelentőségét.

A magas részvétel az EP-választáson azt mutatja, hogy a magyar emberek megértették, milyen nagy jelentőséggel bír a voksolás, amellyel Magyarország és Európa jövőjéről döntöttünk – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója pártja eredményváróján. Hidvéghi Balázs rámutatott, rekordmagas felhatalmazással állhatnak majd munkába az EPképviselők. Nagyon magasnak minősítette az EP-választás részvételi arányát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke nem sokkal a szavazókörök zárása után újságíróknak elmondta: nagyszerű dolog, hogy ennyivel többen elmentek voksolni, mint korábban, ez nyilvánvalóan nagy legitimációt ad a megválasztott képviselőknek.

Ellenzéki nyilatkozatok

Gyurcsány Ferenc DK-elnök sajtótájékoztatóján azt mondta: az EP-választáson nem az volt a kérdés, hogy a Fidesz megnyeri-e a választást, hanem az, hogy megszerzi-e a kétharmadot, és a Fidesz elveszítette a kétharmadot. Hangsúlyozta: a tavaly áprilisi országgyűlési választáshoz képest a Fidesz elveszített egymillió szavazót, a DK pedig az alacsonyabb részvétel ellenére is csaknem duplájára növelte választói számát. Az utána felszólaló Dobrev Klára, a DK listavezetője úgy fogalmazott: a választás végeredménye világossá tette, hogy még erősebben kell képviselniük a jövő generáció ügyét, a környezetvédelem európai ügyét.

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke arról beszélt: pártja feladata mostantól az, hogy „a magyar egészségügy, oktatás és megélhetés pártjává váljon”. Hangosan ünneplő szimpatizánsaik előtt azt mondta, az ő pártjuk volt az egyetlen, amely valódi problémákra valódi megoldásokat adott. Bár az eredmények azt mutatják, hogy a Momentum Mozgalom mintegy 330 ezer szavazatot kapott, csaknem 10 százalékot ért el, és így 2 képviselőt is küldhet az EPbe, a pártelnök szerint alázatosaknak kell maradniuk, mert nem nyertek, a miniszterelnököt még mindig Orbán Viktornak hívják, és a kormány továbbra is „korrupt”.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke tegnap késő este sajtótájékoztatón közölte: kudarcnak tartja, hogy az MSZP-Párbeszéd közös listája egy mandátumot szerzett az EP-választáson, de a párt elnöksége az önkormányzati választásokra tekintettel egyhangúlag úgy döntött, hogy nem mond le. Szerinte a számok azt mutatják, hogy szükség van az MSZP mögött álló hálózatra ahhoz, hogy az önkormányzati választáson sikert érjenek el. Elmondta azt is, hogy mandátumát előzetes közlésének megfelelően nem veszi át, az MSZP választmánya szombaton dönt arról, ki képviselje az MSZPPárbeszéd szövetségét a következő öt évben az EP-ben. Szanyi Tibor, az MSZP-Párbeszéd lista 3. helyén álló jelölt az Indexnek elmondta, a listán Tóth Bertalan semmiképp nem mondhat le Jávor Benedek javára, hiszen a Párbeszéddel való megállapodás csak a 3. helytől lefelé szólt. Eközben súlyos vereségként értékelte Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltje a választási adatokat. Hozzátette: a közös vereségből az MSZP-Párbeszéd része sokkal nagyobb, mint a többi párté.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője, elnökhelyettese az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a pártnak soha nem látott nyomás alatt kellett egy sorsdöntő kampányt lefolytatnia. A politikus olyan nyomásról beszélt, amelyet szerinte egyetlen másik politikai közösség sem élt volna túl. Hozzátette: a pártelnökség szerdán dönti el, ki lesz a Jobbik EP-képviselője.

Az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt esti sajtótájékoztatóján bejelentette: lemondott a párt elnöksége, miután nem szereztek mandátumot. A politikus a választás egyetlen pozitívumaként azt említette, hogy az LMP képes volt egy valódi sorskérdést, az éghajlatváltozást a kampány középpontjába állítani. A sajtóeseményen az is elhangzott, hogy az LMP várhatóan júniusban tartja tisztújítását.

A magyar politikatörténetben példátlan sikert aratott a Mi Hazánk Mozgalom azzal, hogy 9 hónappal zászlóbontása után 3,33 százalékos eredményt ért el az európai parlamenti választáson – jelentette ki Toroczkai László, a párt elnöke a Mi Hazánk választási eredményét értékelő sajtótájékoztatóján. Az MKKP-nak megfelel az EP-választáson elért 2,63 százalékos eredmény – mondta az MKKP elnöke vasárnap éjjel az MTI-nek a párt budapesti rendezvényén. Kovács Gergely úgy fogalmazott: „nekünk oké az eredmény”. A Munkáspárt elérte célját, hiszen azon pártok közé tudott kerülni, amelyek listát tudtak állítani az európai parlamenti választásokra – mondta Thürmer Gyula pártelnök pártja eredményváróján. Szerinte pártja stratégiai helyzete nem változott, és a mostani voksoláson a tavalyi országgyűlési választásokhoz képest még előrelépés is történt.

Eközben a 444.hu arról ír, hogy Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az LMP két korábbi vezetője a Momentum buliján tűnt fel. A portálnak azt mondták, azért mentek az ünneplésre, mert gratulálni szerettek volna. Szél Bernadett a Momentumot a jövő pártjának nevezte, de az LMP most elért eredményét nem kívánta kommentálni. MTI, ORIGO.HU, INDEX.HU, 444.HU