A magyarok manapság kevésbé érzik úgy, hogy számítana a szavuk az EU-ban

magyarnemzet.hu

Jelentősen csökkent az EU támogatottsága Magyarországon – ez derül ki az Eurobarometer legfrissebb felméréséből, amelyet az Európai Bizottság megbízásából végzett. A kutatás szerint az elmúlt fél évben az Európai Uniót pozitívan értékelők aránya 12 százalékkal csökkent itthon. A jelentés szerint uniós átlagban is csökkent az EU-t támogatók száma.

Tavaly júliusban a magyar lakosság fele gondolkodott pozitívan az Európai Unióról, mostanra viszont már csak a kétötöde. Vagyis: csökkent az EU támogatottsága itthon – ez derült ki az Eurobarometer legfrissebb felméréséből, amlyet az Európai Bizottság megbízásából készített.

A kutatás a 15 évesnél idősebb lakosság körében készült egy 1040 fős minta alapján. Eszerint az elmúlt fél évben az Európai Uniót pozitívan értékelők aránya 12 százalékkal lett kevesebb. A fél évvel korábbi 51-hez képest így most a megkérdezettek 39 százaléka támogatja az uniót, ami már az EU-s átlag alatt van. Ez elsősorban a fiatalok válaszainak köszönhető, de a többi korosztályban is csökkent a támogatottság.

Az Eurobarometer kutatásból az is kiderült, hogy a magyar lakosság kevésbé látja jónak az Európai Unió gazdasági helyzetét, mint fél évvel ezelőtt. Az EU jövőjével kapcsolatban is pesszimistábbak lettek az emberek itthon. Emellett 5 százalékponttal kevesebben gondolják úgy, hogy az Európai Unióban jó irányba mennek a dolgok.

A kutatás a lehetséges okokat is vizsgálta. Ezek között szerepel például az, hogy a magyarok manapság kevésbé érzik úgy, hogy a saját szavuk számítana az EU-ban, és

kevésbé érzik azt is, hogy az EU szava számítana a világban.

És bár a magyarok számára az Európai Unió elsősorban továbbra is az utazás, tanulás és munkavállalás szabadságát jelenti bárhol az EU-n belül, egyre kevésbé jelenti a kulturális sokszínűséget, a szociális védelmet, és a nagyobb beleszólást a világ dolgaiba.

Forrás: hirado.hu