A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) eddiginél hatékonyabb működése a cél

Fotó: wikipedia.org

Az MTA a magyar tudományos életnek olyan értéke, amelynek jó működtetése a kormány fontos céljai között szerepel. A kutatások irányának és céljának egy hazánk méretű és lélekszámú országban erőteljesen igazodnia kell az ország szükségleteihez. Az a vita, ami az MTA és a minisztérium között kialakult, úgy kell feloldódjon, hogy a tudós társadalom és a politika jövőbeni jobb együttműködése hazánk gazdagítása érdekében az eddiginél jobban működjön. (kpe)

MTA: Biztosítsa a kormány az akadémiai kutatóhálózat első negyedévi teljes finanszírozását! / Palkovics László: A kormány a kutatók mellett áll

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) arra kéri Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy ne tartsa vissza az akadémiai kutatóhálózat 2019. első negyedévi finanszírozását – mondta Lovász László elnök a köztestület rendkívüli közgyűlése utáni sajtótájékoztatón tegnap Budapesten. Hozzáfűzte: a miniszter jelenleg a 2019. első negyedévi teljes finanszírozás mintegy felét, a béreken felüli, dologi kiadásokra fordítható összeget visszatartja az ITM és az MTA közötti teljes megállapodás megszületéséig, arra hivatkozva, hogy egyébként az „akadémia nem csinálna semmit”. Ez a lépés méltatlan az akadémiához és a kormányhoz is – fogalmazott az MTA elnöke. Lovász László hangsúlyozta azt is: a közgyűlés elvárja, hogy az átvilágítás próbáját kiálló akadémiai kutatóintézetek alapfinanszírozása hosszú távra biztosított legyen. A rendkívüli közgyűlés emellett nagy többséggel elfogadta Az MTA stratégiai koncepciója a tudomány szerepére a hazai innovációs rendszer megújításában című dokumentumot, amely szerint lényeges változtatás csak akkor fogadható el az akadémiai kutatóhálózatban, ha azt a magyar tudományosság érdekeit szem előtt tartó elemzés támasztja alá – emelte ki az MTA elnöke. Lovász László a sajtótájékoztatón elmondta azt is: nagyon sajnálja, hogy Palkovics László távolmaradásával nem méltatta az akadémia legfőbb döntéshozó szervét, a közgyűlést arra, hogy közvetlenül is bemutassa elképzeléseit. Nem az MTA élezte ki a viszonyt a kormánnyal – szögezte le az MTA elnöke, hozzátéve, hogy hamis az a vád, amely szerint az akadémiai kutatóhálózat nem elég hatékony.

A kormány fontosnak tartja, hogy a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer átalakításakor az átmeneti időszakban is lehetővé tegye a Magyar Tudományos Akadémia zavartalan működését, hiszen alapelvünk, hogy értek nem veszhet el – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az MTA tegnapi rendkívüli közgyűlése kapcsán tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a kormány biztosítani fogja a kutatóintézetekben dolgozók bérét mindaddig, amíg az új struktúra a tervek szerint jövő áprilisra létrejön, a működési költségeket pedig az akadémia biztosítja. Palkovics László hangsúlyozta: az előzetes tervek ellenére azért nem ment el az MTA rendkívüli közgyűlésére, mert a testület elé olyan anyagok kerültek, amelyek méltatlanok az akadémia közgyűléséhez. Szólt arról is, hogy a kormány megpróbál segítséget nyújtani az MTA-nak a rendszer átalakításához, ezért jött létre az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottsága, amelynek 14 tagjából hetet az akadémia, hetet pedig a kormány delegált. „Azt várjuk, hogy a testület február végéig letegye javaslatát arra, milyen formában gondolja működtetni az akadémia az elkövetkező időszakban kutatóintézeti hálózatát. Ennek lehet olyan eleme, hogy bizonyos kutatócsoportokat nem kíván tovább működtetni, együttműködhet más intézményekkel és be is zárhat kutatóintézeteket” – beszélt a részletekről a miniszter.

MTI