A Magyar Népmese Napja

Kecskemét, 2019. június 19. Gyerekek a kecskeméti Magyar Népmesék játszótéren az avatás napján, 2019. június 19-én. MTI/Bús Csaba/alfoldiregiomagazin.hu

Szeptember 30-a nem csupán a nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapja, de 2005 óta a Magyar Népmese Napja is.

Talán soha olyan nagy szükség nem volt a népmesék megbecsülésére, népszerűsítésére, mint napjainkban.

A népmesék évszázadok, évezredek bölcsességét, erkölcsi tisztaságát, az igaz magyar észjárást tudják közvetíteni, és erre a mai kor emberének egyre nagyobb szüksége van!

Több, mint ötven év távlatából hálás szívvel gondolok egyik tanárnőmre. Már jóval a nyugdíjkorhatár fölött is dolgozott, nem csupán tanított, de nevelt is minket. Egy alkalommal ő  mondta: „még a mai nap is legalább naponta fél órán keresztül népmeséket olvasok,és ezt ajánlom nektek is.”

Ma jobban megértem szavait, mint akkor…

Kedves szülők, keresztszülők, nagyszülők, rokonok és barátok! Kérem és ajánlom, hogy a jövő nemzedék egészséges fejlődését mindenki azzal is segítse elő, hogy mesét mond a gyermekeknek, ajándékba pedig vásároljuk meg részükre a ma is mindenhol kapható bevált, értékes népmeséket tartalmazó könyveket!

A vásárlás során nem árt vigyázni, mert a közelmúltban is olyan tartalmú „mesekönyvek” kiadására került sor Magyarországon is / tőlünk nyugatabbra már ezt megelőzően /, melyeket véletlenül sem szeretnék reklámozni, de a gyermeki lélek fejlődésére valóban káros hatással lehetnek még liberálisnak sem nevezhető eszmeiségük folytán!

Azt tudom ajánlani, hogy mi, Polgári Kisgazdák maradjunk az eddig jól bevált kultúrkörben a mesék területén is, és szívleljük meg Benedek Elek mondását:

Csak az a valamire való ember, akinek nem nehéz a kasza és könnyű a toll.

Dr. Bakos Zoltán