A Magyar mezőgazdaság támogatása közös érdekünk. – Nagyot drágult az élelmiszerkosár

A kép forrása: lazarhus.hu

A Magyar mezőgazdaság támogatása közös érdekünk

Nagyot drágult az élelmiszerkosár

A Polgári Kisgazdák ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy az EU-nak az a kísérlete, hogy csökkenjenek a mezőgazdaságra fordítható költségvetési források, az élelmiszerek drágulásával kell, hogy együtt járjanak. A munkabérek és az előállítási költségek növekedése előbb, vagy utóbb megjelenik az élelmiszerárakban. Nem a mezőgazdasági támogatások csökkentésére van szükség, hanem inkább arra, hogy a támogatások valóban célba érjenek, és szolgálják a kis- és középbirtok megmaradását, mindenek előtt a gazdálkodási célú szövetkezés, a társasgazdálkodás elterjedését segítse elő. (KPE)

Nagyot drágult a globális élelmiszerkosár: a húsfélék és tejtermékek ár-növekedése miatt az elmúlt közel egy év csúcsértékét mérték áprilisban. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár-indexe, amely a legfontosabb mezőgazdasági termények nemzetközi árának változását követi hónapról hónapra, 1,5 százalékot emelkedett márciushoz képest.  A gabonaféléket kivéve az összes alapvető élelmiszer-alapanyag drágult, ahol a hatalmas kínálat már negyedik hónapja negatív irányba nyomja az árakat. Ezzel a FAO gabonaár-indexe 2,8 százalékot esett, ezen belül is kiemelten a búza és a kukorica, amelyekből jó termést várnak a szakértők. Eközben a tejtermékek ára 5,2 százalékot erősödött – ahol szintén már a negyedik hónapja tart ez a trend, melynek hátterében a nem csillapodó importigények és a Csendes-óceán térségének ellátási gondjai állnak. A hatalmas ázsiai kereslet miatt a sertéshús ára jelentősen megugrott, és általánosságban a húsfélék ára is nőtt 3 százalékot. Szerepet játszik ebben a Kínában tomboló afrikai sertéspestis is, de nem kizárólagosan, miután más állatok húsa is drágult. A növényi olajok ára alig 1 százalékkal ment feljebb, miután a pálmaolaj iránti ismét felerősödött nemzetközi kereslet (miközben a legnagyobb exportőr országok épp kevesebb tartalékkal rendelkeznek), és a szójaolaj ára is emelkedésnek indult az Egyesült Államok biodízel- és élelmiszeripara miatt. A FAO cukorár indexe 0,8 százalékot nőtt. Ezt a nyersolaj áremelkedésével magyarázzák a szakértők, mely automatikusan magával hozza az alternatív energiaforrások, mint a bio-etanol, iránti kereslet megugrását.

A korai előrejelzések szerint rekordmennyiségben áll majd rendelkezésre gabona: a termelés 2,7 százalékkal meghaladva a tavalyit eléri a 2 722 millió tonnát – olvasható a FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésében. 

Eközben a gabonafelhasználás is új csúcsot dönthet, várhatóan 1,5 százalékot emelkedve tavalyhoz képest, a gabonakészletek azonban valamelyest csökkennek (847 millió tonnára). (Forrás: Piac és profit)