A magyar mezőgazdaság egyik kulcságazata a szántóföldi növénytermesztés

agrarszektor.hu

A Magyar Kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a vidékfejlesztésre fordítható források ne csökkenjenek. Hazánk kiváló adottságait – természeti erőforrásainkat és technológiai fejlődésünket – csak úgy tudjuk hatékonyan kiaknázni, ha a magyar gazdálkodókra alapozunk- hangsúlyozta Viski József vidék-fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár a Vasszilvágyon tartott búza fajtabemutatón.

Dr. Viski József, a vidékfejlesztési programokért felelős helyettes-államtitkár. – A kép forrása: kormany.hu

A szántóföldi növénytermesztésről az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy az a magyar mezőgazdaság egyik kulcságazata, mely a teljes mezőgazdasági termelés közel 40%-át adja. Viski József hozzátette: az ágazat versenyképességének további növelése többek között a növények stressztűrő képességének javításával, a vízgazdálkodás fejlesztésével, a hatékonyabb és olcsóbb logisztikával, valamint a precíziós gazdálkodással és a digitális mezőgazdaság kialakításával érhető el. A helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében több az ágazatot étintő pályázat esetében is vannak már eredmények. – Agrár-környezetgazdálkodási támogatásnál eddig 270 Mrd Ft értékben 13 700 nyertes pályázatot; míg az öko pályázatok keretében 97 Mrd Ft összegben 4200 nyertest hirdettek. A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére pedig összesen 49,57 Mrd Ft áll rendelkezésre – fejtette ki az államtitkár.

A kép forrása: szantofoldinapok.hu

A Közös Agrárpolitikával kapcsolatban a helyettes államtitkár kiemelte, hogy hazánk egy olyan új Közös Agrárpolitika elfogadásában érdekelt, amelyen keresztül a magyar gazdák a lehető legegyszerűbben igényelhetik, és kaphatják meg az őket megillető támogatásokat. Mint mondta a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a vidékfejlesztésre fordítható források ne csökkenjenek és a vissza nem térítendő támogatások túlsúlya továbbra is megmaradjon a Vidékfejlesztési Programon belül. (Forrás: agrotrend.hu/Agrárminisztérium, Sajtóiroda).