A magyar mezőgazdaság 2018-ban is – a 2010 óta folyamatosan emelkedő pályán – növekedett tovább, és lendületes fejlődés előtt áll

Dr. Nagy István agrárminiszter az északnyugat-dunántúli régió agráriumát érintő kérdésekről egyeztet Valiczkó Mihállyal, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlésnek a tagjával, Győrasszonyfa polgármesterével. – A kép forrása: drnagyistvan.hu.

Nagy István: korszakváltás előtt áll a magyar mezőgazdaság

Korszakváltás előtt áll a magyar mezőgazdaság, és erre fel kell készíteni a gazdákat. A jövő mezőgazdaságát a klímaválság, az élelmiszerek iránti egyre növekvő kereslet, a számítástechnika egyre szélesebb körű alkalmazása, a precíziós gazdálkodás, a robotok elterjedése fogja a jövőben jellemezni.

Dr. Nagy István agrárminiszter következetesen védi a magyar agrárium érdekeit Brüsszelben, szövetségben számos közép-európai agráriumért felelős miniszterrel együtt.A kép forrása: drnagyistavn.hu

2050-re hetven százalékkal több élelmiszerre lesz szükség a világon, miközben a klímaválság miatt harminc százalékkal kevesebb termőföld és negyven százalékkal kevesebb ivóvíz áll majd rendelkezésre. Ezeknek a kihívásoknak csak a tudomány segítségével leszünk képesek megfelelni – fogalmazott az agrárminiszter, hozzátéve azt, hogy ezért szükséges a tudásalapú mezőgazdaság megteremtése. (Forrás: http:// drnagyistvan.hu)

 

Dr. Nagy István agrárminiszter az északnyugat-dunántúli régió agráriumát érintő kérdésekről egyeztet Valiczkó Mihállyal, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlésnek a tagjával, Győrasszonyfa polgármesterével. – A kép forrása: drnagyistvan.hu.

Újabb lendületet kaptak a gépeladások

2017-ben növekedésnek indult a világ mezőgépipari termelése és meghaladta a 100 milliárd eurót. Magyarországon szintén optimisták a gépforgalmazók, ehhez az is hozzájárult, hogy a pályázatok elbírálása után idén elkezdődtek az állattartó telepi és kertészeti beruházások.

A termelők a vásárlásaikat, önerőből, valamint egyszeri gépberuházás-támogatások és banki hitelek segítségével megvalósítják meg. A gazdálkodók 152 milliárd forint összegértékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, a legnagyobb arányú bővülés az első negyedévben történt – áll, az, AKI statisztikai jelentésében.

Agrárexportunk 2018 első félévében, az előző év azonos időszakához képest csekély mértében esett vissza, némileg csökkent a gabona kivitele, viszont közel 70%-át kitevő termékek kivitele bővült.

A 2017-es év túl magasra tette a lécet. Tudni kell azonban azt is, hogy olyan ideális időjárás, mint ami a 2017-es esztendőt jellemezte, csak ritkán adódik. Ugyanakkor a 2018-ra jellemző termény-értékesítési átlagárak mintegy 20%-kal javultak. A kiegyenlítődés esélyét éppen a javuló értékesítési feltételek teremthetik meg, így nem zárható ki, hogy a nettó árbevétel tekintetében megismétlődhet a 2017-es rekord szintű agrárexport. (KPE – szakértő)