A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot

A kép forrása. programturizmus.hu

A magyar jelen vannak Szingapúrtól Kanadáig, többek között Japánban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, de a mi életünkben is kedves szerepet töltenek be – mondta Nagy István agrárminiszter szombaton, a 12. Budapesti Mangalicafesztivál hivatalos megnyitóján.

Prémium-kategóriájú, nagyszerű és ízletes mangalica-termékek. – A kép forrása: teleelettel.hu

Kiemelte, a magyar állattenyésztésnek nagy lehetősége a mangalica-fajta, mutatva azt is, hogy mennyire fontos a magyar genetikai állomány megőrzése. Az állatainkban rejlő genetikai kincsek pótolhatatlanok. Meg kell becsülni azokat a genetikai örökségeket, amelyekkel rendelkezünk. – A miniszter úgy fogalmazott, mindnyájan büszkék vagyunk a mangalicatermékekkel megújuló magyar gasztronómiára, emlékeztetve, hogy harminc évvel ezelőtt a mangalica sertésfajta majdnem eltűnt Magyarország területéről. Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnöke az elmúlt huszonöt évet a mangalica újjászületése történetének nevezte. Az egyesület azon dolgozik, hogy ez a tendencia folytatódjon. A fesztiválok megrendezésével szeretnék elősegíteni, hogy minél több gazda kerüljön helyzetbe, közelebb a piachoz – mondta Tóth Péter.

A derék gazdasági haszonállat, a Magyar Alföldön tenyésztett szőke mangalica. – A kép forrása: genmegorzes.hu

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete rendezésében 12. alkalommal nyílt meg pénteken a Budapesti Mangalicafesztivál. Az egyesület a fővároson kívül minden évben Debrecenben, Székesfehérváron, Szegeden rendezi meg a mangalicafesztiválokat. A fesztiválon díjazták a rendezvényen árusító egyesületi tagok termékeit öt kategóriában. A szárazáru kategória első helyezettje lett Tóth László túrkevei tenyésztő. Zsiradékáru kategóriában első lett a badacsonytomaji Istvándi és Társa Kft., a disznósajt kategória győztese a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági Iskola. A kenőmájas kategória első helyezettje a megyaszói Harangod-Mag Kft., az érlelt-füstölt nemes húsrészek kategóriájában első lett a Harangod-Mag Kft. A zsűri az összesített pontszám alapján a fesztivál Termék Nagydíj elismerését a Kaba településhez tartozó Kövér-tanya termékeinek adta. Az egyesület adatai szerint 2019 januári adatok alapján, Magyarországon megközelítőleg 200 mangalica tenyészet működik, számuk folyamatosan változik, az elmúlt öt év átlagában növekvő tendenciát mutat.

A kiváló és prémium-kategóriás magyar mangalica-termékek meghódítják a nagyvilág élelmiszer-piacait. – A kép forrása: pannonhirnok.hu

 

A termékkínálat folyamatosan bővül, például kapható már két éven át tokaji aszúborban érlelt mangalica sonka is. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2019-ben ünnepeli fennállásának 25. évfordulóját. Az egyesület tagjainak létszáma 200-220 között mozog, így ők eredet-igazolt és hitelesített mangalica állománnyal rendelkeznek. (Forrás: MTI)

A mangalica-termékekben általában a zsiradék olajsavtartalma nagyobb telítettzsírsav-tartalma pedig kisebb, mint a többi tenyésztett sertés esetében. Ezért a mangalica húsának a fogyasztását az orvosok egészségesebbnek tartják, mert kisebb az emberi szervezetben az érelmeszesedés kialakulásának a veszélye. Ugyanakkor figyelemre méltó a mangalicából készült ételek vitamin- és ásványianyag-tartalma: húsa több tiamint, riboflavint, vasat, cinket és rezet tartalmaz mint a hússertésé. A mangalica májának is nagyobb a vastartalma, mint a többi ipar-szerűen hizlalt fajtáké. (KPE – szakértő)