A magyar kormány újabb, 54 milliárd forintos vállalkozástámogatási programját hagyta jóvá az Európai Bizottság / Szijjártó Péter: 800 ezer euró felett is lehessen támogatást adni munkahelyteremtő- és megtartó beruházásokhoz!

Fotó: tankonyvtar.hu

Az Index EUrológus blogja arról ír, hogy a magyar kormány újabb, 54 milliárd forintos vállalkozástámogatási programját hagyta jóvá kedden az Európai Bizottság. A 155 millió euró értékben közvetlen támogatásokkal segíti a munkahelyek megtartásában a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került a magyar cégeket. A mezőgazdasági vállalkozások legfeljebb 100 ezer euró, a halászatban tevékenykedők 120 ezer euró, a többi cég pedig legfeljebb 800 ezer eurós segítségre pályázhat az év végéig. A támogatást a munkahelyek megtartására vagy új állások létesítésére kell fordítani. A programot nem uniós forrásból, hanem a magyar államkasszából finanszírozzák majd a koronavírus utáni gazdasági talpraállás jegyében – teszi hozzá a lap.

Az Európai Uniónak meg kellene engednie, hogy a tagállamok saját költségvetésükből 800 ezer eurónál több támogatást is adhassanak munkahely-teremtő és -megtartó beruházásokhoz – mondta kedden az EU külkereskedelemmel és külgazdasággal foglalkozó minisztereinek értekezlete után Szijjártó Péter. Közösségi oldalára feltöltött videójában a külgazdasági és külügyminiszter jelezte, hogy a 800 ezer eurós limit emeléséről másfél hónapja kezdeményeztek tárgyalást az Európai Bizottsággal, amely egyelőre nem reagált.

Új világgazdasági verseny indul meg a koronavírus-járvány után, amelyben újak lesznek a szereplők közötti erőviszonyok és a szabályok is – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban. Szijjártó Péter az Európai Unió Külügyi Tanácsának online ülése után elmondta, hogy az új versenyben Európa csak akkor lehet sikeres, ha támogatja azokat a vállalatokat, amik beruházásokkal növelik kapacitásaikat és javítják technológiai fejlettségüket.

MTI, INDEX.HU, HIRTV.HU