A magyar fogyasztók szeptemberben is a legkedvezőbb energiaárakkal számolhattak

Forrás Shutterstock

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a földgáz átlagára Budapesten volt a legolcsóbb, míg a villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

A lakossági fogyasztók villamosenergia-átlagára szeptemberben 10,65 eurócent (38,68 forint) per kilowattóra volt, amely a vizsgált fővárosok listájában, az uniós országok közül az első helyre rangsorolja a magyar fővárost. Összehasonlításképpen ugyanebben a hónapban Bukarestben 18,40 eurócentet (66,85 forint), Prágában 25,10 eurócentet (91,19 forint) kellett fizetni 1 kilowattóra villamos energiáért, míg a legdrágábban Koppenhágában lehetett villamos energiához jutni, ahol 34,58 eurócent (125,63 forint) volt 1 kilowattóra.

2021 szeptemberében a földgáz lakossági átlagára 2,88 eurócent (10,46 forint) volt kilowattóránként Budapesten, amely a felmérésben szereplő uniós fővárosok között szintén a legolcsóbb. Ehhez képest Bukarestben csaknem háromszorosát (6,11 eurócent per kilowattóra, ami 22,20 forint per kilowattóra) kellett fizetni a gázért, Bécsben pedig 8,84 eurócent (32,11 forint) volt a földgáz átlagára.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint szeptemberben is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók, áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleményében.

Forrás: origo.hu