A magyar érdekeknek megfelelően fejlődik a gazdasági kapcsolat Oroszországgal

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Magyarország és Oroszország között átláthatóan, a magyar gazdaság és a belföldi vállalatok érdekeinek megfelelően fejlődnek a gazdasági kapcsolatok – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter közölte: Európa és Oroszország kapcsolatát csak a nyilvánosság előtt uralják viták, a háttérben a nyugati államok szoros együttműködést alakítottak ki Moszkvával, Oroszország 10 legnagyobb kereskedelmi partnerének többsége EU- vagy NATO-tag, miközben a kis országok eközben a Moszkvát sújtó büntetőintézkedések veszteseivé váltak. Szijjártó Péter bejelentette egyúttal: Magyarország érdekelt abban, hogy újra bekapcsolódhasson a világűr békés használatába, ezért űrkutatási projekteket érintő államközi együttműködést készít elő Oroszországgal. Elmondása szerint a már megkezdett két projekthez jelentős magyar műszaki tartalom kapcsolódik.

A magyar közvélemény 43 százaléka pozitív, míg 36 százaléka negatív véleménnyel van Oroszországról. Ezzel Magyarország közép-európai összehasonlításban nem számít sem túlzottan „oroszbarátnak”, sem túl „oroszellenesnek” – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet számára készített közvélemény kutatásából. A tíz közép-európai országban végzett felmérés szerint a lengyelek (63 százalék), a csehek (57) és az osztrákok (52) inkább kritikusak Oroszország irányában, míg Szerbia (94) és Bulgária (82) egyértelműen pozitívan viszonyul Oroszországhoz. A felmérésből az is kiderül: hazánkban a közép európai átlagot tekintve magasabb azoknak az aránya, akik az Oroszországgal való politikai és gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését tartják kívánatosnak, mint azoké, akik a viszony lazítására vágynak.

MTI, MAGYARNEMEZT.HU, 2019.10.29.