A magyar bor zászlóshajóként húzza az agráriumot

A Mára déli lankáin elterülő szőlőültetvények. - A kép forrása: zarandokkaland.hu

Zászlóshajóként húzza a magyar mezőgazdaságot a hazai szőlő- és borágazat, amelyre rekordösszegű támogatások jutnak – mondta az agrárminiszter kedden, Budapesten, a 39. Országos Borverseny díjkiosztó ünnepségén.

Nagy István kifejtette, hogy a vidékfejlesztési programban mintegy 40 milliárd forint támogatás jut a magyar borászat fejlesztésére, ebből 4 milliárd forint a szőlőtelepítési kedv fokozására. Ezen túl az ágazatnak mintegy 15 milliárd forint áll rendelkezésére a szőlő-bor nemzeti támogatási programból. A miniszter kiemelte, hogy a bor megismételhetetlen hangulatot teremt, hagyományőrző szerepe van, a magyar kultúra szerves része, és ott van benne „a jelen élménye és a jövő lehetősége”. A borkészítés és a borfogyasztás hagyományának életben tartásához nagy szükség van a népszerűsítő rendezvényekre és megmérettetésekre, ezek közül kiemelkedik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) borversenye – mondta. A HNT-t a kormány számára nélkülözhetetlen stratégiai partnernek nevezte, és emlékeztetett arra, hogy négy évvel ezelőtt a testületet a földművelésügyi tárca vezetője szakmaközi szervezetként ismerte el, ezzel a jogosultságával a HNT aktívan él is. Nagy István felidézte, hogy a hegyközségi rendszerben a szőlészek és a borászok érdekeinek figyelembevételével a közelmúltban több fontos, előremutató változás történt: 2012-ben új hegyközségi törvény született, amelyben rendezték a hegybírók szerepét, szakmai felügyeletét és a hegyközségi tagok szavazati jogát. Az új törvénynek köszönhetően a szervezet működése hatékonyabbá és egységesebbé vált – tette hozzá.     Légli Ottó, a HNT elnöke közölte, hogy idén 20 százalékkal nőtt a bormustrára nevezettek száma tavalyhoz képest, ami a termelők nyitottságát bizonyítja. Az idei, 39. Országos Borversenyen a nevező 223 pincészet 770 mintájából három bornak nagy aranyérmet, 119-nek arany-, 112-nek pedig ezüstérmet ítéltek. A legeredményesebb borászat díját idén a Mészáros Borház kapta, amelyet egy nagy arany- és két aranyéremmel ismertek el. A legjobb boroknak járó elismeréseket Nagy István és Légli Ottó adta át. (Forrás: kormany.hu/MTI)

Dr. Ördög István a Kisgazda Polgári Egyesület Heves Megyei Szervezetének az elnöke: az Egri és a Gyöngyös-környéki Borvidék ma már szerte Európában nagy elismerésnek örvend. A Polgári Kisgazdák nagy örömmel nyugtázzák a magyar szőlő- és borágazat legújabb sikereit. A Mátrai Történelmi Borvidék az ország második legnagyobb borvidéke 7 ezer 815 hektár nyilvántartott szőlő ültetvénnyel. A borvidék a Mátra hegység déli lejtőin terül el, a sík vidékek felől a Tarna patak és a Zagyva folyó által határolt területen. Ezen a vidéken ősi hagyományai vannak a szőlészetnek és a borkészítésnek. A Mátra-vidék legnagyobb települése Gyöngyös.  A köréje települt falvakkal a mögötte magasodó Mátrával Magyarország egyik legszebb vidéke. A Mátra dombjainak déli fekvése kedvez a szőlő- és gyümölcstermesztésnek. Gyöngyös a környező falvakkal együtt a Mátrai történelmi borvidék. (Forrás: Dr. Ördög István, nyugalmazott tanár, a Kisgazda Polgári Egyesület Heves Megyei Szervezetének az elnöke – A kiemelt kép: szőlőültetvények a Mátra déli lankáin. – A Kiemelt kép forrása: zarandokkaland.hu. – A szövegközi kép: Dr. Ördög István tanár, a kisgazda polgári Egyesület Heves Megyei Szervezetének az elnöke. – A szövegközi kép forrása: kpe.hu))