A magyar biztosjelölt kapja a szomszédság- és bővítéspolitikai tárcát

Fotó hirstart.hu

A hétfőn hivatalba lépett új bukaresti kormány két – egy férfi és egy női – uniós biztosjelöltet nevezett meg, Adina Valeant és Siegfried Muresant, miután az EP-ben a magyar és a francia mellett az első román választottat is elutasították. A két megnevezett román jelölt közül Adina Valeant választotta az Európai Bizottság megválasztott elnöke, neki szánja a közlekedési biztosi portfóliót az új brüsszeli testületben – közölte szerdán Ursula von der Leyen szóvivője. Bár erre nem tértek ki a tájékoztatásban, ez azt jelenti, hogy a magyar Várhelyi Olivér kaphatja a szomszédság- és bővítéspolitikai tárcát, amelyet eredetileg is elődjének, az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságában elutasított Trócsányi Lászlónak kínáltak fel.

Ursula von der Leyen szóvivői szolgálata megerősítette, hogy Várhelyi Olivért jelölik a következő bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős posztjára – írja a BruxInfo, hozzátéve: az új jelöltek, így Magyarország mostani EUnagykövete esetében az összeférhetetlenségről november 12-én dönthet az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI).

Előzőleg több, egymástól független brüsszeli bennfentes arról beszélt a 444.hu-nak az utóbbi napokban, hogy Várhelyi Olivér az eddigi tervekkel szemben mégsem a bővítést felügyelheti majd, hanem inkább a közlekedési ügyeket. A lap információi szerint a háttérben Ursula von der Leyen és a magyar miniszterelnök között már hetek óta folyt az egyeztetés arról, hogy Várhelyinek esetleg szerepet kellene cserélnie a leendő román biztossal.

444.HU, MTI, MANDINER.HU, BRUXINFO.HU