A Magyar Államkincstár felgyorsítja a kifizetéseket

Fotó: fotolia.hu

A megszokottnál előbb megkaphatják a gazdálkodók az idei mezőgazdasági támogatásokat. Nagy István agrárminiszter tegnap közölte: a Magyar Államkincstár (MÁK) a következő három hónapban mintegy 122 milliárd forintot utal át a termelőknek.

A cél, hogy a gyorsított kifizetésekkel hozzájáruljanak a koronavírus-járvány okozta ágazati károk enyhítéséhez. A kincstár a területalapú közvetlen támogatások és az átmeneti nemzeti támogatások révén máig összesen 347 milliárd forint jogos támogatást utalt át az érintetteknek – írja a Magyar Nemzet.

A MÁK a szükséges kontrollfolyamatok lezárását köve­tően már ma megkezdi a Vidékfejlesztési programhoz kötődő jogcímek – mint például az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást segítő támogatás – kifizetését. Április elejétől pedig a közvetlen támogatásokra vonatkozó utalásokra is számíthatnak a termelők.

– A gazdálkodókat érintő nehézségek mérséklése érdekében alapvető cél, hogy a jogosultak minél előbb hozzájussanak az őket megillető támogatáshoz – mutatott rá Nagy István.

A tervek szerint a teljes hátralevő keret 66 százalékát, mintegy 67 milliárd forintot áprilisban, míg 25 százalékát, vagyis közel harmincmilliárd forintot májusban fizeti ki a kincstár a gazdáknak.

Feldman Zsolt az uniós agrárminiszterek videókonferenciáján számos kollégájával együtt azt a javaslatot tette, hogy az idén a korábban megszokott, október 16-i dátum előtt megkaphassák a jövő évi támogatási előlegeket, ha lehet, a szokásosnál magasabb összegben.

Az államtitkár szerint ez kiemelten fontos a likviditás fenntartásához. Emellett a támogatások kifizetésének feltételeit is hozzá kell igazítani a rendkívüli helyzethez, ezért lazítani kell az ellenőrzések szabályain. – Sem a gazdáktól, sem az agrárigazgatástól nem várható el a jelenlegi helyzetben, hogy a megszokott rendben kerüljön sor az ellenőrzésekre – fogalmazott.

Eközben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is jelezte, hogy intenzív egyeztetést folytatnak az illetékes döntéshozókkal az egységes kérelmek beadása ügyrendjének egyszerűsítéséről.

A cél, hogy elkerülhető legyen több tízezer olyan személyes találkozó, ami csak a meghatalmazások másik falugazdász általi megkötéséhez lenne szükséges.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet