A magyar agrárium jövője az öntözésfejlesztéstől nagymértékben függ / Útmutatóval segíti az öntözésfejlesztést az agrárkamara

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Az öntözésfejlesztés területén a kislépések is nagyon fontosak. Mi azt várjuk az általunk támogatott agrárkamarától, hogy az öntözésfejlesztés egyik fontos motorja lesz. A kis- és közepes gazdálkodók csak akkor képesek öntözésfejlesztést végrehajtani, ha ehhez mind az anyagi segítséget, mind a szervezéshez szükséges ismereteket, szaktudást a rendelkezésükre tudjuk bocsájtani. Különösen az utóbbi területen az az agrárkamara lehet a leghatékonyabb segítő.

(TKB)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara útmutatót készített az öntözést támogató hazai és uniós ösztönzőkről, ezzel is segítve az öntözési közösségek létrejöttét.

Az Országgyűlés a természeti erőforrások megóvása, a mezőgazdaság alkalmazkodóképességének erősítéseaz öntözéses gazdálkodás elterjesztése, valamint az öntözési közösségek kialakítása érdekében alkotta meg az öntözéses gazdálkodásról szóló 2019. évi CXIII. törvényt. A 2020 elejétől hatályos törvény részletszabályait tartalmazó végrehajtási rendelet 2020. június 29-én lépett hatályba.

Az öntözéses gazdálkodás elterjesztése létérdeke a magyar mezőgazdaságnak, számos gazdálkodót, vállalkozót érint. A NAK a magyarországi termelőket segítve készítette el az „Öntözést támogató hazai és uniós ösztönzők – az öntözési közösség tükrében” című útmutatót.

A kiadvány egyebek közt tartalmazza az öntözési közösség elismerésének feltételeit, továbbá bemutatja az elismert öntözési közösséget támogató ösztönzőket. Ismerteti az uniós forráslehetőségeket, illetve a Nemzeti Földügyi Központ által elkészítendő környezeti körzeti terveket, amelyek kiváltják a szakhatósági engedélyeket.

Az útmutató digitális változatából pedig letölthetőek azok az adatlapok, amelyek az öntözési közösségek elismerése iránti kérelemhez, valamint a környezeti körzeti tervek elkészítéséhez szükséges adatokat tartalmazzák.

Az útmutató elérhető a köztestület internetes portálján, a „Kézikönyvek, Tájékoztatók” menüpont alatt, továbbá ide kattintva.

 

Forrás: NAK, agroinform.hu