A londoni alsóház újból elutasította a Brexit-megállapodást

Brexit. - A kép forrása: mundset.co.hu

A londoni alsóház újból elutasította a kedd esti szavazáson a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodást. Theresa May miniszterelnök a voksolás után bejelentette: az alsóház szerdán arról tart vitát és szavazást, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e megállapodás nélkül az Európai Unióból, és ha ezt a lehetőséget a képviselők elutasítják, csütörtökön arról tartanak vitát és szavaznak, hogy a kormány kérje-e az EU-tól a jelenlegi törvényi helyzet alapján március 29-én esedékes Brexit elhalasztását.

Jelentősen növeli az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválásának esélyét a brit parlamenti alsóház újabb elutasító szavazása – közölte kedd este az Európai Tanácsot vezető Donald Tusk szóvivője. Preben Aamann sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az előző este elfogadott jogi biztosítékok ellenére Londonban ezúttal is leszavazták a szigetország kilépésének feltételeiről szóló egyezményt.

Csalódottságának adott hangot az osztrák kancellár kedd este. Sebastian Kurz a Brexit esetleges halasztására utalva hozzátette, abszurd lenne, ha a britek részt vennének a májusi európai parlamenti választásokon. A néppárti politikus szerint a keddi londoni szavazás révén még tovább nőtt a veszélye a szigetország rendezetlen kiválásának a Brexit tervezett, március 29-i dátumának közeledtével.

A zsákutcából a kiutat csakis Londonban lehet megtalálni – jelezte kedd este a francia elnöki hivatal, miután a londoni alsóház elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást. „Franciaország sajnálja a ma esti szavazás eredményét, de semmi esetre sem fogadja el a Brexit időpontjának elhalasztását az Egyesült Királyság alternatív és hiteles stratégiája nélkül” – hangsúlyozta az Elysée-palota.     MTI