A Londoni Alsóház elutasította az angol miniszterelnök kilépési tervezetét

Theresa May miniszterelnök magyarázza a lehetetlent. - A kép forrása: hirado.hu

A Honlapunkon folyamatosan napirenden tartjuk a Brexit-megállapodás lehetséges kimenetelét. Magyarország számára több okból is fontos, hogy amennyiben Nagy-Britannia kiválik az Európai Unióból, úgy azt rendezett körülmények között tegye meg, és ezzel biztosítsa azt, hogy hogy az Európai Unió és Nagy-Britannia között a kapcsolatok a kölcsönös előnyökön fognak alapulni. A magyar honfitársaink közül sokan dolgoznak, Nagy-Britanniában ezért számukra különösen fontos az, hogy a helyzetük biztonságos megoldást nyerjen. Az Európai Unióval folytatott vitáink során gyakran számíthattunk britek egyetértésre és támogatásra. Ez most megszűnik. A tanulság föltétlenül figyelmeztető mindannyiunk számára: az Európai Unióba nehéz belépni, de kilépni sem egyszerű. (KPE)

A Londoni Alsóház óriási többséggel elutasította a Brexit-megállapodást, a Munkáspárt bizalmatlansági indítványt nyújt be

Hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást. Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást, mely a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége.

Hogyan tovább Egyesült királyság? – A kép forrása: hir-ozon.hu

Theresa May miniszterelnök az eredményt úgy értékelte: „világos, hogy a parlament nem támogatja ezt a megállapodást, de arról semmit nem tudunk, hogy mi az, amit támogat. A Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok és a brit állampolgárok az EU-ban megérdemlik, hogy tisztában legyenek vele, mi következik.” Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt elnöke a szavazati arányok ismertetése után bejelentette: bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen. Az Index Eurológus blogja ismerteti: a bizalmatlansági indítványt ma kezdi el tárgyalni a brit parlament, és este szavaznak is róla. A Downing Street szóvivője kedd este jelezte: Maynek nem áll szándékában lemondani, Theresa May pedig azt közölte: ha kormánya szerdán bizalmat kap, egyeztetéseket kezd párt béli kollégáival, a DUP-val és más frakciók vezető képviselőivel annak megállapítására, hogy mire lenne szükség a Brexit-megállapodás alsóházi elfogadtatásának biztosításához. A kormány konstruktív módon áll majd hozzá e megbeszélésekhez, de tekintettel az ügy sürgető mivoltára, olyan megoldási javaslatokra kell összpontosítani, amelyek tárgyalásra alkalmasak, és megfelelő támogatottságuk van a házban – hangsúlyozta a miniszterelnök. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke sajnálatát fejezte ki a Brexit-megállapodás alsóházi elutasítása miatt, kiemelve: az EU nem akar rendezetlen Brexitet, de kedd este megnőtt ennek a kockázata. Az Európai Bizottság mindazonáltal folytatja a felkészülést a brit kilépésre – tette hozzá. A brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen felszámolása a lehető legrosszabb megoldás – figyelmeztetett, Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter. Sebastian Kurz osztrák kancellár kizárta, hogy újra tárgyalják a Brexit-megállapodást, miután azt a brit törvényhozás alsóháza elutasította a kedd esti szavazáson. Az Ír Kormány azt közölte: nem tárgyalható újra az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás. (Forrás: MTI/index.hu)