A lengyel kormány visszavásárolta a legendás hajógyárat

Fotó: novekedes.hu

A Gdańsk Shipyard volt annak a Szolidaritás szakszervezeti és felszabadítási mozgalomnak a bölcsője, amely az 1980-as években vezető szerepet játszott a lengyelországi kommunizmus összeomlásában. A hajógyárat később egy ukrán befektetési csoport vásárolta meg.

Egy lengyel kormányügynökség a napokban megállapodást írt alá a történelmi hajógyár visszavásárlásáról, olvasható a Lengyel Rádió honlapján.

Az állami tulajdonban lévő Iparfejlesztési Ügynökség (ARP) és az ukrán befektető, Serhiy Taruta által irányított Gdańsk Shipyard Group között született megállapodás célja nem csupán az, hogy a hajógyár ismét a lengyel kormány irányítása alá kerüljön, hanem az is, hogy fejlődése biztosított lehessen.

Az ARP vezérigazgató-helyettese, Andzrzej Kensbok közölte: terveik között szerepel a létesítmény technológiai korszerűsítése, valamint új gyártási-és minőség-biztosítási rendszerek telepítése is.

Andrzej Kensbok üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, hogy az Iparfejlesztési Ügynökség mekkora vételárat fizet a hajógyárért.

(novekedes.hu)