A lengyel gazdák közvetítő nélkül értékesíthetik termékeiket a boltoknak és éttermeknek

Fotó: Shutterstock

Az új, még életbe nem lépett rendelkezés célja a mezőgazdasági termékek forgalmának egyszerűsítése és a falusi körzetek ellátásának javítása.

A lengyel miniszterelnök irodájától kapott tájékoztatás szerint, egy közeljövőben életbe lépő, új rendelkezés lehetővé teszi, hogy az agrártermelők az országban közvetítő nélkül értékesíthetik az áruházak és éttermek felé nyersanyagként és feldolgozott formában (feldolgozott hús- és tejtermékek vagy gyümölcsök) termékeiket – írja a warszawskagazeta.pl, lengyel hírportál.

Az egy vagy több közvetítő beiktatása indokolatlanul drágítja a termékeket, és sem a termelőnek, sem a fogyasztónak nem kedvező – áll az indoklásban. A rendelkezés előírja, hogy mindenképpen meg kell szüntetni a mezőgazdasági termékek alacsony, önköltséget sem fedező árakon történő állami felvásárlását.

Ugyanakkor a magángazdák adómentes jövedelmének értékhatárát – bizonyos területi korlátozásokkal – évi 20 ezerről 40 ezer złotyra (cca. 2,8 millió Ft) emelték. A kedvezményben azok a termelők részesülhetnek, akik a termékek kiskereskedelmére bejelentkeznek, és elfogadják termékeik minőségének hatósági ellenőrzését.

Forrás: agorinform.hu, Tóth Endre