A legnagyobb tagállamok eredményei

Az Európai Parlament székhelye Brüsszelben. - A kép forrása: tudasbazis.sulinet.hu

A CDU és a bajor testvérpárt, a CSU szövetsége gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot a vasárnap véget ért EP-választáson Németországban a szövetségi választási iroda ma hajnalban kiadott részeredményei szerint. A pártszövetség így együtt 29,4 százalékot szerzett, ami ugyan az első hely megőrzését jelenti, de valamennyi eddigi országos szintű választást tekintve a leggyengébb szereplés. Történelmi mélypontra süllyedt a CDU/CSU koalíciós társa, az SPD választói támogatottsága is, a párt a szavazatok 16,1 százalékát szerezte meg. Az SPD-től a Zöldek vették át a második helyet, a baloldali irányultságú ökopárt 21,2 százalékot szerzett. A negyedik helyen az AfD végzett 10,1 százalékkal, 3 százalékponttal erősödve a 2014-es 7,1 százalékhoz viszonyítva.

Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke bejelentette vasárnap este Párizsban, hogy pártja megnyerte az európai parlamenti (EP-) választásokat Franciaországban. A jobboldali politikus leszögezte, hogy ez „a nép győzelme”, a választást pedig Emmanuel Macron politikájáról és személyéről tartott népszavazásnak nyilvánította. Az EP becslése alapján az RN a voksok 23,23 százalékát kapta, míg a Macron pártja által vezetett pártszövetségre a választók 22,47 százaléka szavazott.

A kormányzó, jobboldali Liga nagyarányú győzelmét jelezték előre a felmérések röviddel urnazárás után az Olaszországban vasárnap tartott európai parlamenti választásokon. Az olasz sajtó által közzétett előrejelzés szerint a Liga a voksok 27-31 százalékát kaphatja. A Ligával koalícióban kormányzó Öt Csillag Mozgalom a voksok 18,5-23 százalékára számíthat.

Spanyolországban a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerte el a legtöbb, összesen 20 mandátumot az európai parlamenti választásokon (EP) vasárnap – jelentette be Isabel Celaá kormányszóvivő a szavazatok 85,6 százalékos feldolgozottságánál. Második helyen a konzervatív Néppárt (PP) végzett 12 mandátum megszerzésével a rájuk leadott 20,1 százaléknyi szavazatnak köszönhetően.

Nigel Farage alig másfél hónapja indult, radikálisan EU-szkeptikus Brexit Pártjának győzelmét, a Liberális Demokraták jelentős előretörését és a kormányzó Konzervatív Párt példátlanul súlyos vereségét mutatják a brit európai parlamenti választások hétfő hajnalban ismertetett első részeredményei. A részleges adatok azt valószínűsítik, hogy a Brexit Párt a voksok 33 százalékát szerezhette meg. A Konzervatív Párt ugyanakkor alig 9 százalékkal az ötödik helyre szorult vissza.

Környező tagállamok eredményei

Romániában minden korábbi európai parlamenti (EP-) választásnál többen járultak az urnákhoz vasárnap az EP-választáson, a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben azonban a részvétel elmaradt az országos átlagtól. Az EP által közölt előrejelzés szerint a PSD és az ellenzéki PNL is azonos, 25,8 százalékot megközelítő eredményt ért el, az USR-PLUS ellenzéki szövetség pedig a voksok 23,9 százalékát szerezhette meg. Az Index hozzáteszi, hogy a romániai exit poll azt jósolta este kilenckor, hogy az RMDSZ 5,4 százalékot kaphat.

Szlovákiában a hivatalos eredmények szerint a legtöbb voksot, az összes szavazat 20,1 százalékát a Progresszív Szlovákia (PS) és az Együtt (Spolu) koalíciója kapta. A második helyen a voksok 15,7 százalékával a Robert Fico vezette, baloldali Irány (Smer-SD) végzett. A harmadik legjobb eredményt a voksok 12,1 százalékával az erőteljesen bevándorlásellenes, radikális jobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) érte el. Az EP-ben eddig egy hellyel rendelkező tisztán magyar párt, az MKP a voksok 4,96 százalékát szerezte meg, és csak néhány száz vokssal maradt az 5 százalékos bejutási küszöb alatt. A Most-Híd szlovák-magyar párt csak 2,6 százalékos eredményt ért el.

A Jog és Igazságosság (PiS) győzelme az EP-választáson bizonyítja, hogy a lengyelek nemcsak Lengyelországban, hanem Európában is akarnak változást – kommentálta az előre jelzett választási eredményt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnap este. Az EP által közzétett becslések szerint a PiS, amely eddig az Európai Konzervatívok és Reformerek (EKR) tagja volt az EP-ben, 23 mandátumot szerzett. Az Európai Koalíció (KE) 18 mandátumot kap az Európai Néppárt (EPP) frakciójában, további 2-2 mandátumot érvényesíthet az Európai Szocialisták és Demokraták Progreszszív Szövetségében (S&D), illetve a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoportban (ALDE) is.

Nagy fölénnyel megnyerte a Sebastian Kurz kancellár vezette konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) Ausztriában az EPválasztást, amelyen a voksok 35,4 százalékát sikerült megszereznie a vasárnap este közzétett, csaknem végleges eredmények szerint. A második az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) lett a szavazatok 23,6 százalékával. Az ÖVP volt koalíciós partnere, a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a voksok 18,1 százalékát kapta.

A vezető kormánypárt, az ANO nyerte az EP-választást Csehországban 21,2 százalékkal, ami hat mandátumot jelent – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal. A kisebbik kormánykoalíciós tag, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) egyetlen mandátumot sem szerzett.

Horvátországban fej fej mellett végzett a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) az EP-választásokon – közölte az országos választási bizottság. A HDZ 22,73 százalékos, az SDP 18,64 százalékos eredményével 4-4 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe a voksok 97,85 százalékának feldolgozása alapján.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) és a Szlovén Néppárt (SLS) közös listája kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi európai parlamenti választásokon. A Janez Jansa volt miniszterelnök vezette migrációellenes párt és a SLS 26,48 százalékos eredményével 3 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. MTI, INDEX.HU