A legjobb minőségű magyar libahús persze német tányérokra vándorol

Fotó Pixabay, hobbyknipse

Közismert, hogy sok esetben a legjobb magyar termékek a nálunk fejlettebb és gazdagabb nyugat-európai országok piacára krülnek. Igaz ez a libahúsra is. Németországban is előszeretettel vásárolnak jó minőségű magyar libát karácsonyra – publikálta az ország szövetségi statisztikai hivatala, a Destatis.

Az adatok szerint a németek a magyar és a lengyel libahúst keresik a leginkább. Sokat mondó, hogy tavaly Németország 19 444 tonna libahúst importált, ennek 97,5 százalékát Magyarországról és Lengyelországból, miközben a németországi belföldi vágásból mindössze 2866 tonna libahús került kereskedelmi forgalomba 2019-ben – írta meg az Index.

A Destatis adatai szerint az import és a belföldi vágások túlnyomó része az év végére korlátozódik, elsősorban az ünnepek miatt. A tavalyi éves importból az első három negyedévben 5178 tonna érkezett Németországba, a belföldi vágásoknak pedig csak egynegyede történt a januári-szeptemberi időszakban.

Németország egyébként nem számít jelentős libahús fogyasztónak, a belföldi 1,58 millió tonnás baromfihús-termelésnek mindössze 0,2 százaléka liba, 2,2 százaléka kacsa, 29,7 százaléka pulyka és 65,4 százaléka brojlercsirke.

Forrás: magro.hu