A küzdelem az infláció ellen folytatódik

A Magyar Nemzeti Bank épülete. - A kép forrása: hu.wikipedia.org

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 2,90 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és ugyanekkora mértékben emelte a kamatfolyosó két szélét is keddi, kamatmeghatározó ülésén. Így az egynapos betét kamata 2,90 százalék, az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata pedig 4,90 százalék lett.

A másodkörös inflációs kockázatok mérséklése és a várakozások megfelelő alakítása az alapkamatemelési ciklus havi ütemű, a decemberinél nagyobb lépésközzel történő folytatását teszi szükségessé indokolta közleményében az 50 bázispontos kamatemelést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa.

A tavaly decemberinél gyorsabb ütemben folytatódik a monetáris szigorítás, nemcsak az alapkamat, hanem az egyhetes betéti eszköz kamatának emelésével is; a következő hónapokban a januári lépés lesz a kiindulási pont – jelezte Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a kamatdöntést követő online háttérbeszélgetésen. Tájékoztatása szerint az alapkamat szintje fokozatosan eléri majd az egyhetes betéti kamat szintjét, a két kamat különbözetének szűkülése már januárban megindult, és az első fél évben fejeződhet be a mostani kilátások szerint. Idén a hazai reálkamat “jelentős” emelkedést fog mutatni, az év elején a maginfláció pedig a 7 százalékot is elérheti, kitolódik az infláció csökkenésének megindulása – mondta.
Az MTI közlése szerint a forint árfolyama este hét órára a reggel hét órai jegyzéshez képest 0,6 százalékkal erősödött az euróval, 0,4 százalékkal a dollárral és 0,8 százalékkal a svájci frankkal szemben.

MTI