A Kúria szerint alaptalanok az uniós aggodalmak a bíráskodásról

Fotó vasmegye.hu

A Magyarországnak folyósított pénzekkel kapcsolatos uniós vita egyik kiemelt kérdésköre a bírák kinevezési gyakorlata, ami az EU szerint kifogásolható. A Kúria szerint alaptalanok a vádak, a kormány szerint is, ezzel együtt hajlandó engedni a mielőbbi megállapodás érdekében.

Az Európai Bizottság (EB) a bírák kirendelésének gyakorlatát kifogásoló felvetésnek “nincs köze a jogállamiság kérdéséhez, mert a valósághoz sincs köze” – közölte a Kúria az MTI-vel.

A Kúria “csodálkozással” értesült arról, hogy az Európai Bizottság a Magyarország elleni jogállamisági eljárásban kifogásolta a bírák kirendelési gyakorlatát a magyar bíróságokon, így a Kúrián. A kommüniké különösen furcsának nevezte, hogy a kifogás mindössze néhány héttel azután merült fel, hogy az Országos Bírói Tanács áprilisban a kérdésről hatásköri vitát folytatott.

A Kúria meggyőződésének nevezte, hogy a “felvetésnek nincs köze a jogállamiság kérdéséhez, mert a valósághoz sincs köze”.

Kétségtelen, hogy a kirendelés rendkívüli szolgálatteljesítési forma, amelyre elsősorban akkor kerülhet sor, ha előre nem látható vagy másképpen megoldhatatlannak bizonyuló átmeneti helyzet miatt valamelyik bíróság, így akár a Kúria azonnali segítségre szorul.

A magasabb fokú bíróságra, így a Kúriára történő kirendelés más esetben a bíró szakmai fejlődésének és tapasztalatszerzésének is eszköze, azaz “a személyes gyarapodását” szolgálja – folytatták.

A közlemény szerint mindkét eset átmeneti, belátható végű, határozott ideig tartó intézkedés, a kirendeléshez pedig mindkét esetben a bíró egyetértése és a két érintett bíróság elnökének hozzájárulása szükséges. “Bármelyik nyilatkozat hiányában a kirendelésre nem kerülhet sor, vagy annak visszavonása esetén a kirendelést meg kell szüntetni”.

Az elmúlt években valóban több bírót rendeltek ki a Kúriára. Ennek okaként a közleményben a koronavírus-járványt jelölték meg, amely “kihatással volt nemcsak a bírósági ügyérkezésre, de az igazságszolgáltatási álláshelyek megpályáztathatóságára is”.

Amint a járványhelyzet lehetővé tette, a Kúria – a nyilvánosan hozzáférhető bírói álláspályázati felhívásokból megismerhetően – folyamatosan intézkedett a bírói álláshelyek betöltéséről és ezzel együtt a kirendelések megszüntetéséről.

“Tény persze az is, hogy a pályázatok kiírása után +független+ szervezetek azonnal megfogalmazták a vádat, hogy a Kúria bírói állományának kicserélése történik” – írták, hozzátéve, hogy az álláspályázatok kiírása jelenleg is folyamatos.

A Kúria közölte azt is, hogy a következő két hónapban, még a nyári ítélkezési szünet előtt náluk megszűnik az utolsó hosszú távú kirendelés is. “Ennek oka azonban nem a minden valóságot vagy ésszerű alapot nélkülöző kritika, hanem a Covid-járványhelyzet aktuális szintje” – zárták a kommünikét.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is azt mondta, hogy alaptalanok az aggodalmak, azonban a következő finanszírozási ciklust elindító megállapodás érdekékben ezen a téren kész kompromisszumot kötni a kormány.

Forrás: napi.hu, Rácz Gergő