A külügyi tárca bekérette a német ügyvivőt Petry Zsolt ügyében

Fotó MTI

Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjét hivatalába kérette csütörtök reggel Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára. A tárca közlése szerint A megbeszélés témája Petry Zsolt „magyar állampolgár” németországi munkaadója általi elbocsátásának a napokban széles nyilvánosságot kapott esete volt.

Az államtitkár kifejezte a kabinet megütközését afelett, hogy Németországban egzisztenciális retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése következtében. „Németországnak, ahogyan Magyarországnak, közvetlen történelmi tapasztalatai vannak a legteljesebb véleményterrorról, így a szólásszabadság alapjoga feletti őrködés közös erkölcsi kötelességünk. Bármely világnézeti alapon is történjék, a szabad véleménynyilvánítás korlátozása a magyarok számára elfogadhatatlan, mert egy olyan rendszert idéz, amely elleni küzdelmükben honfitársaink ezrei adták életüket” – áll a közleményben. Kiemelték azt, hogy Magyarország számára Németország kiemelt fontosságú partner marad, amellyel az „őszinteség szellemében vitatjuk meg közös jövőnk fontos kérdéseit”.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta Petry Zsolt elbocsátásával kapcsolatosan, hogy az ügy felháborító, elsősorban Németországnak kell választ adnia arra, hogy egy jogállamról beszélünk-e, vagy nem. A 20. században volt totalitarizmus, ami Németországból indult, nem akarjuk, hogy ez megismétlődjön. Ha nem egy vicc lenne a 7-es cikk szerinti eljárás, akkor ez pont egy olyan ügy lenne, ami alapján eljárás indulhatna – fogalmazott

Egy kapusedzőt nem azért alkalmaznak, hogy társadalompolitikai kérdésekben véleményt nyilvánítson – így kommentálta Niedermüller Péter DK-s erzsébetvárosi polgármester Petry Zsolt eltávolítását.

MTI, PESTISRACOK.HU, ORIGO.HU