A Külügyi bizottság elítéli a román elnök kisebbségellenes nyilatkozatait

Fotó forrása: Németh Zsolt facebook oldala

Kifejezetten alkalmasak a gyűlöletkeltésre Klaus Iohannis román elnök magyarságot érintő közelmúltbeli kijelentései – fogalmazott Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára hétfőn az Országgyűlés Külügyi bizottságában, hozzátéve: a nyilatkozatok nem értékelhetők csupán belpolitikai retorikai fogásnak, annak messzemenő következményei lehetnek.

A testület fideszes vezetője, Németh Zsolt jelezte: egy román bizottság is napirendre veszi a kérdést a szociáldemokraták támogatásával, előreláthatólag a jövő héten. A KDNP-s Juhász Hajnalka szomorúnak nevezte, hogy miközben Magyarország ellen fellépnek a koronavírus-törvény miatt, az Európa Tanács elnöke nem szólal meg ebben a kérdésben. A bizottság egyhangúlag állásfoglalást fogadott el, amiben rögzítették, hogy elítélik a román elnök kisebbségellenes nyilatkozatait, és egyértelműen elkötelezték magukat az autonómia intézménye mellett.

Németh az ülés után elmondta: az állásfoglalást eljuttatja a román partnerbizottságoknak, az Európa Tanács főtitkárához, a parlamenti közgyűlés elnökéhez, az EP Külügyi bizottságának elnökéhez, az EBESZ-hez és a NATO-hoz.

MTI