A kultúra is az egész nemzetet kell szolgálja

Fotó Nemzeti Színház

Az Országgyűlés elfogadta a kulturális törvénycsomagot / Karácsony Gergely: “Az ördöggel is leülök, ha így tudom megmenteni a színházainkat.”

A parlament 115 igen, 53 nem és 3 tartózkodó szavazattal jóváhagyta a kormány kulturális törvénycsomagját, amely állami, önkormányzati és közös fenntartású színházak létrejöttét teszi lehetővé. Az Index kiemeli: a szöveg érdemben már nem változott ahhoz képest, amit három nappal korábban a kormány hivatalosan benyújtott, viszont jelentősen eltér attól a korábbi tervezettől, ami december első napjaiban kiszivárgott. Párbeszédes, MSZP-s és DK-s képviselők a szavazás alatt tiltakozásul felálltak, és fekete maszkot tartottak az arcuk elé. „Teljes sötétség az álarcos bálban” – kommentálta az ellenzéki tiltakozást Facebook-oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján úgy értékelt, hogy átlátható, kiegyensúlyozottabb, tisztább színház-finanszírozási formát fognak bevezetni. Úgy vélte, a keddi vitában négy órán keresztül olyan érdemtelen támadásokat kellett elviselniük, amelyeket hamis állításokra alapoztak. Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta: a törvénytervezet előkészítése hosszú évekre nyúlik vissza, és egy előkészítés során sokféle ötlet merül fel, sokféle munkaanyag készül. Elítélte, hogy ha ezekből a munkaanyagokból „bárki kilop egyet a minisztériumból, esetleg azt manipulálja, megváltoztatja”, és azzal a közhangulatot befolyásolja, olyan híreket terjeszt, amelyek miatt az emberek kimennek az utcára. L. Simon László (Fidesz) arról beszélt, hogy fontos a kulturális intézményrendszer működésének stabilitása és egy olyan átlátható finanszírozási rendszer kialakítása, amely szakmailag indokolható. Úgy vélte, a keddi vitában kiderült: ha Karácsony Gergely főpolgármester nevez ki vagy nem nevez ki egy színházigazgatót, az demokratikus, legitim és szakmailag elfogadható, de ha az állami fenntartású intézmények vezetőjét a miniszter nevezi ki, az nem demokratikus, hanem megkérdőjelezhető.

„Az ördöggel is leülök, ha így tudom megmenteni a színházainkat” – nyilatkozta a Fővárosi Közgyűlésre menet a hvg.hu-nak Karácsony Gergely. A lap kérdésére, van-e olyan színház, amit kiválasztana, hogy csak fővárosi fenntartású legyen, a főpolgármester azt mondta, nem kizárt, de konkrét színházakat nem említett. „A törvényből hálistennek kikerült a kötelező egyetértési jog a színházigazgatók kinevezésével kapcsolatban, úgyhogy van ebben mozgástér” – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc Instagram-oldalán tett közzé két fotót, amelyekkel azt üzeni a „kultúra örök, a narancs napjai viszont meg vannak számlálva”. A képen a DK elnöke egy narancsot ragasztott a falra, majd leszedte és megette, utalva arra a képre, melyen egy olasz művész a Miamiban tartott Art Basel kiállításon banánokat ragasztott fel szigetelőszalaggal a falra, majd ezeket több tízezer dollárért árulta.

Az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd közös sajtótájékoztatón tiltakozott a kulturális témájú törvénymódosítás ellen. A szocialista Hiller István a művészeti szabadság és a kulturális autonómia csorbításáról beszélt. Elmondta, hogy az ellenzék sem részleteiben, sem egészében nem fogadja el a törvényt. Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője azt mondta, hogy Orbán Viktor az október 13-i önkormányzati választáson kapott „pofontól” nem kijózanodott, hanem „kábultságában kapkod, rossz és gyalázatos döntéseket hoz”. A miniszterelnök szerinte nem értette meg, hogy a budapestiek többek között a kultúra és a gondolat szabadságáról, a művészet autonómiájáról is szavaztak, és nem kérnek semmiféle pártirányításból. Ungár Péter, az LMP politikusa illegitimnek nevezte, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beleszólhat az igazgatók kinevezésébe. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese a magyar kultúra fekete napjáról beszélt. A DK-s képviselő, Liberális pártelnök Bősz Anett ehhez azt fűzte hozzá, hogy az ókor óta a színház az az intézmény, ami segít elviselni a szürke és nehéz hétköznapokat. Most elveszik az emberektől a színházakat, a “szabadság utolsó kis szigeteit” – fogalmazott. Horváth Csaba, az MSZP budapesti frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány erőfitogtatásának tartja az új színházi törvényt. A Fidesz és a balliberális tömb cirkuszt csinál a színházakból – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese. Szerinte a baloldali ellenzék tiltakozásáról „ordít, hogy kettős mércét alkalmaznak”.

„Nem sugallom, hanem állítom, 2009 óta folyamatosan, hogy Vidnyánszky Attila a teljes színházi teret uralni akarja, és ahogy a hasonló karakterű miniszterelnöknek, neki sem elég a fele vagy a kétharmada, a teljes kell, a legutolsó pinceszínházig minden” – nyilatkozta a HVG-nek Schilling Árpád rendező. Szerinte Vidnyánszky Attila konkrétan nem egy-két színészt abuzál, hanem egy egész szakmát.

Szerkesztőségi vezércikkben számolt be a Guardian a Fidesz és a kormány kulturális törvényeket módosító csomagjáról. A lap szerint a csomag és az akörül kialakult vita nemcsak politikai dráma, hanem demokratikus és művészeti krízis is.

MTI, INDEX.HU, ATV.HU, 24.HU, HVG.HU, NEPSZAVA.HU MANDINER.HU, 444.HU, HVG