A különleges diétára fogott méhek ellenállóbbá váltak a fertőzésekkel szemben

Fotó pixabay.com

Az amerikai Cornell Mezőgazdasági és Élettudományi Egyetem (CALS) kutatói (több más intézettel együttműködésben) a házi méhek pusztulásának okait vizsgálva megállapították, hogy azok megmentését a méregtelenítéssel kell kezdeni – írja az eurekalert.org hírportál.

Az USA méhkaptárainak 98 százalékában átlagosan hatféle peszticiddel történő fertőzést fedeztek fel, ami csökkenti a méhek ázsiai méhatkával szembeni ellenálló képességét is, és nagyban hozzájárul az ország méhállományának évi 30 százalékos csökkenéséhez.

A növények beporzásában létfontosságú szerepet betöltő rovarok további pusztulása semmiképpen nem engedhető meg. Ezért az egyetem kutatói – az újonnan létrehozott, New York-i Beemmunity vállalat közreműködésével – pollen alapon, mikrorészecskéből álló és enzimekkel töltött eleséget (antidotum anyagot) állítottak össze a házi méhek és környezetük méregtelenítésére. A mikrorészecskékhez pollen és cukros víz is keverhető.

Scott McArt professzor – a módszert alkalmazó méhészek tapasztalatai alapján – elmondta, hogy az enzimmel töltött részecskékkel táplált méhek a peszticideknek való kitettséget 100 százalékban átvészelték, miközben az enzimek nélkül azok néhány napon belül  elpusztultak, tehát az eljárás hatékonynak tekinthető.

Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre